Президент підписав закони про стимули для індустріальних парків

Share

Президент України Володимир Зеленський підписав закони №5688 та №5689, які передбачають податкові та митні стимули для індустріальних парків, повідомив ініціатор законодавчих змін, нардеп Дмитро Кисилевський.

21 червня їх затвердила Верховна Рада.

Закони пропонують такі можливості для резидентів індустріальних парків:

  • звільнення від імпортного ПДВ і мита на обладнання за переліком кодів УКТЗЕД;
  • звільнення від податку на прибуток на 10 років за переліком видів діяльності;
  • право органів місцевого самоврядування надавати пільги по місцевим податкам.

Також передбачені запобіжники від можливих зловживань. Зокрема, ввезене обладнання має використовуватись виключно в межах ІП без надання в оренду протягом 5 років. Звільнення від податку на прибуток дозволяється за умови реінвестування частини прибутку, еквівалентної розміру податку на прибуток. Також резидентам індустріальних парків не можна нараховувати і виплачувати дивіденди. І це має бути окрема юридична особа, яка фізично і юридично знаходиться всередині парку.

«З прийняттям цих двох законопроектів (5688 і 5689) і одного перед цим минулого року (4416-1) ми сформували пакет базового законодавства по індустріальним паркам, застосування якого дозволить вирішити 3 важливі проблеми промислового інвестора: земля, підключення до мереж, вартість основного виробничого обладнання. Тепер індустріальний парк в Україні – не порожня юридична оболонка, а ділянка землі промислового призначнння, до якої за рахунок держави або місцевої влади підведені дороги і мережі, на цій території діє пільговий податковий і митний режим», – зазначив Кисилевський.

За словами нардепа, в Україні спостерігається інтерес до створення ІП з боку місцевих органів влади, оскільки це вирішує проблему створення нових робочих місць та наповнення місцевих бюджетів. Також, за спостереженнями депутата, почався процес будівництва промислових приміщень в межах ІП, де зможуть розміститися релоковані підприємства.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom