ОГТС заявляє про готовність до роботи в умовах «нульового» транзиту

Share

Газотранспортна система України готова до роботи в умовах «нульового» транзиту

Про це повідомив голова «Оператора ГТС України» Сергій Макогон, передає «Інтерфакс-Україна».

«Ми завжди готувалися до сценарію «нульового» транзиту, оскільки ми вже мали прецеденти і в 2006 і 2009 роках, коли росіяни закривали крани на своїй території. Наша система може працювати без транзиту. Так, це буде нестандартний, непроєктний режим, але ми до цього готувалися», – сказав він.

За словами Макогона, оператор також має плани щодо масштабної оптимізації системи та її використання в умовах фактичної відсутності транзиту російського газу до Європи.

«Потрібно буде провести дуже масштабну оптимізацію, нам уже буде не потрібна така потужність ГТС. Ми розуміємо: швидше за все, у перспективі трьох-п'яти років Європа повністю відмовиться від російського газу і фактичної потреби транзиту через ГТС України вже не буде», – сказав глава оператора.

Новими напрямами бізнесу із використанням ГТС України Макогон убачає в транспортуванні біометану, виробництво якого з органічної сировини всередині країни в перспективі трьох-п'яти років може становити до 2 млрд куб. м, а також водню та його суміші з метаном.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom