Українські порти на Дунаї збільшили експорт зерна

Share

Українські порти на Дунаї у травні 2022 року збільшили відвантаження зернових на експорт порівняно з квітнем в 1,6 раза — до 1,3 млн тонн, проте це досі недостатні обсяги, якщо порівнювати з показниками до російського повномасштабного вторгнення і блокування РФ основних портів України

Про це повідомив заступник голови ДП «Адміністрація морських портів України» зі взаємодії з органами влади Дмитро Барінов, передають Порти України.

«Працюють порти на Дунайському напрямку. Весь експорт, а здебільшого це агро, спрямовано на ці порти. Але вони не готові до таких обсягів продукції. У березні вони відвантажили разом лише 400 тонн вантажів, у квітні 800, у травні 1,3 млн і у червні намагаємось збільшити до 1,5 млн тонн відвантажень», – сказав Барінов.

Він нагадав, що до війни всі порти України відвантажували 5 млн тонн.

«Зараз це менше, ніж третина довоєнних обсягів. Не можна порівнювати морські порти та порти Дунаю», – зауважив заступник голови АМПУ.

За його словами, у довготривалій перспективі можливий варіант побудови великих розвантажувальних комплексів на Дунаї, які дозволять додатково збільшити перевалку, але для цього потрібне відповідне фінансування.

Барінов повідомив також, що в українських портах на сьогодні лишаються заблокованими близько 80 іноземних торгових суден разом з екіпажами.

Раніше повідомлялося, що від початку широкомасштабного вторгнення в Україну Росія вивезла з окупованих українських територій щонайменше 400 тисяч тонн зерна.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom