Ахметов подав позов до ЄСПЛ, вимагає компенсації від Росії

Share

Акціонер System Capital Management Рінат Ахметов подав позов до Європейського суду з прав людини проти Росії, вимагаючи компенсації за грубі порушення його прав власності під час воєнної агресії РФ проти України, повідомила прес-служба SCM.

Зокрема, Ахметов хоче притягти Росію до відповідальності за руйнування низки промислових підприємств та знищення інших активів, що знаходяться в його власності.

Зазначається, що за порушення прав власності Ахметов вимагає від РФ відшкодування збитків. Хоча точна сума компенсації ще не може бути визначена через війну, що триває, передбачається, що Росія має виплатити бізнесмену мільярди доларів.

На додаток до цієї скарги Ахметов також подав позов про вжиття термінових забезпечувальних заходів, що запобігатимуть подальшій блокаді, мародерству, перенаправленню потоків і знищенню з боку Росії зернових і сталі, виготовленої підприємствами SCM.

«Пан Ахметов просить суд чітко дати Росії зрозуміти, що її дії, які сприяють погіршенню продовольчої кризи, та кроки, що здійснюються з метою завдавання подальших збитків української економіки, недопустимі», – зазначається в повідомленні.

Ахметов звернувся до суду з проханням надати справі пріоритетний статус з огляду на невідкладність і серйозність ситуації.

«Зло не може залишатися безкарним. Злочини росії проти України й кожного українця – кричущі. Винні мають понести покарання», – зазначив акціонер SCM

За оцінкою Джонатана Гімблетта, партнера міжнародної юридичної фірми Covington & Burling LLP, що представляє Ахметова в цій справі, «у жертв цієї безглуздої агресії є юридичні можливості притягнути Росію до відповідальності»