Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС: Коментарі Зеленського та Шмигаля

Share

Рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС є найбільшим кроком для посилення Європи.

Про це заявив президент Володимир Зеленський, звертаючись до учасників саміту ЄС після надання Україні статусу.

«На п'ятий день повномасштабної війни Росії проти України ми подали заявку на вступ до Європейського Союзу. Ми надзвичайно швидко та повністю якісно надали відповіді на опитувальник, який отримали від Європейської комісії. І сьогодні – цей бажаний результат. Я хочу ще раз особисто підтвердити, що Україна здатна стати повноправним членом Європейського Союзу. Я завжди говорив, що ми, українці, віримо у Європейський Союз», – сказав Зеленський.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, коментуючи рішення, додав, що Україна подолала довгий шлях трансформації в європейську країну з вільною ринковою економікою, розвиненою демократією та повагою до прав і свобод людини.

«Історичний день для України. Усі 27 країн-членів Європейського Союзу підтримали надання нашій державі статусу кандидата на вступ у ЄС. Українці своїм героїзмом та відданістю демократичним цінностям однозначно заслужили бути в колі великої європейської родини», — підкреслив Шмигаль.

Прем’єр зауважив, що отримання статусу кандидата засвідчує успішність впровадження реформ та значний прогрес у наближенні до європейських стандартів. За його словами, Україна вже розпочала інтеграцію у внутрішній ринок ЄС, підписала авіаційний, енергетичний «безвізи» та близька до укладення митного, промислового та цифрового.

«Статус кандидата є важливим сигналом для всіх українців, що наше спільне майбутнє — це Європейський Союз, а процес вступу до ЄС стане невід’ємною частиною шляху відновлення нашої країни. Крім того, це відкриває Україні ширший доступ до програм та фондів ЄС, а також до залучення нових інвестицій, оскільки бізнес тепер розглядатиме Україну як потенційного члена Євросоюзу та перспективний майданчик для стартапів», — зазначив очільник уряду.

Шмигаль підкреслив, що подальший вступ нашої країни в ЄС дасть переваги для всіх сторін. Україна, на його думку, може гарантувати європейську продовольчу безпеку, сприяти пришвидшенню «зеленого» переходу та зменшенню енергетичної залежності від Росії, зробити вагомий внесок в економічний розвиток та цифровізацію Європи.

Лідери Європейського Союзу надали Україні статусу кандидата в члени співтовариства 23 червня. Відповідне рішення ухвалили в Брюсселі в рамках засідання Європейської ради на рівні глав держав та урядів, передає Інтерфакс-Україна.

«Є угода. Європейська рада ухвалила рішення про надання Україні та Молдові статусу кандидата у члени ЄС. Історичний момент», – повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom