Україна та ЄС погодили текст угоди про лібералізацію автоперевезень

Share

Єврокомісія погодила фінальний текст спеціальної угоди про лібералізацію перевезень автомобільним транспортом Україна – ЄС, повідомляє Міністерство інфраструктури України

Текст передбачає виконання двосторонніх та транзитних перевезень українськими перевізниками без дозволів. Підписання документу заплановане наприкінці червня.

«Завдяки укладанню такої угоди ми зможемо суттєво покращити і прискорити логістику між Україною та ЄС. Це критично важливо саме зараз, коли в умовах блокади морських портів українська економіка повністю залежить від стабільної логістики на західних кордонах. Паралельно ми працюємо над розбудовою прикордонної інфраструктури, яка б значно збільшила пропускну спроможність на західних кордонах», – повідомив міністр інфраструктури Александр Кубраков.

У міністерстві нагадали, що обмежена кількість дозволів на міжнародні перевезення була критичною проблемою для українських перевізників протягом останніх п’яти років. З моменту підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС у 2016 році товарообіг з країнами Євросоюзу зріс майже вдвічі, а кількість вантажоперевезень автомобільним транспортом – на 42%.

У той же час кількість дозволів на міжнародні перевезення до окремих країн ЄС скорочувалася. Щорічно це призводило до великих втрат як українських перевізників так і економіки країни загалом.

В умовах повномасштабної війни та блокування українських портів, обсяг експорту автомобільним транспортом і, як наслідок, потреба у дозволах на міжнародні перевезення по деяких напрямах зросли у кілька разів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom