Збитки українській інфраструктурі від повномасштабної війни сягнули $11,5 млрд

Share

Протягом минулого тижня росіяни завдали збитків українській інфраструктурі збитків на $1 млрд. Із 24 лютого шкода для підприємств сягнула $11,5 млрд

Про це йдеться в оновленій оцінці збитків українській економіці проєкту KSE Institute «Росія заплатить», передає «Економічна правда».

При цьому на 8 травня загальна сума прямих збитків інфраструктури, яку розраховують аналітики, зменшилася на $2,6 млрд, до $103,9 млрд, внаслідок перерахунку втрат, завданих окремим категоріям об’єктів залізничної інфраструктури, релігійним та культурним спорудам, а також втрат легкових авто.

За останній тиждень зросли збитки, завдані підприємствам, закладам освіти та охорони здоров?я, дитсадкам, адмінбудівлям та складській інфраструктурі.

Шкода українським підприємствам вже досягла $11,5 млрд, освітнім закладам — $1,6 млрд, медзакладам – $1,1 млрд. За час повномасштабного вторгнення пошкоджено або захоплено щонайменше 44,8 млн квадратних метрів житлового фонду, 256 підприємства, 6,3 тис. залізничних колій, 656 медзакладів, 1177 закладів освіти, 668 дитсадків, 198 складів, 20 торгівельних центрів, 28 нафтобаз.

Зазначається, що скорочення оцінки збитків від пошкоджень легкових авто пов?язане із перерахунком середніх цін на транспорт, а також із отриманням точніших даних. За поточною оцінкою українці втратили майже 105 тисяч легкових автомобілів, загальна сума збитків від яких становить $968 млн (попередня оцінка – $1,6 млрд). Ці обрахунки не враховують кількості і вартості «евроблях», тож фактична сума збитків може бути вищою, додали у КШЕ.

Загальні втрати економіки України через війну, зокрема – непрямі на кшталт зниження ВВП, припинення інвестицій, відтоку робочої сили, додаткових витрат на оборону та соціальну підтримку тощо, незмінно коливаються від $564 млрд до $600 млрд.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom