Метінвест передав 120 дронів українським розвідникам

Share

Група Метінвест передала Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України партію із 120 дронів, з яких 20 оснащені тепловізорами й пультами керування. Загальна вартість сучасного обладнання становить 500 тисяч доларів, повідомила компанія.

Надане тактичне приладдя – незамінне під час виконання завдань, адже оператор може управляти безпілотником зі значно віддаленої позиції, не наражаючи себе на пряму небезпеку.

 «Дрони – «очі» розвідників на передній лінії. Це дуже легке й мобільне обладнання, котре ворогу складно виявити наявними засобами. Метінвест не просто виділив кошти, а й узяв на себе питання організації, логістики, пошуку, постачання. Це великий шмат роботи, який полегшує завдання для Збройних сил і для української розвідки. Логістичні маршрути відпрацьовані, затягувати й утримувати з якоюсь бюрократичною метою ніхто цю партію не буде», – зазначив Андрій Юсов, представник прес-служби Головного управління розвідки МОУ.

На жаль, дрони – витратний матеріал: у розвідці середнє життя дрона – це 10-15 вильотів. Тому розвідники потребують їх постійного поповнення.

«Якщо раніше військові просили бронежилети чи каски, то тепер просять дрони. Для наших військових не підходять безпілотники з радіусом дії менш як 10 км, тому ми шукаємо БПЛА, котрі можуть літати на більші відстані. Ця партія – дрони Autel, що мають 24-кілометровий радіус дії та висоту польоту до 1 км. Зараз у Європі є певний дефіцит саме цих дронів, тому ми везли їх зі США», – зауважив Олександр Водовіз, керівник проєктного офісу генерального директора Групи Метінвест.

Раніше Метінвест надав ГУР МОУ 1000 комплектів амуніції спецпризначення ізраїльського виробництва. Кожен комплект складався з легкого бронежилета з керамічними плитами, каски й тепловізора, що має кріплення до каски. Вартість такого спорядження – 2,5 млн дол.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom