У НБУ порахували рівень падіння зарплат за час повномасштабного вторгнення РФ

Share

Падіння зарплат у приватному секторі в середньому становило від 25% до 50% порівняно з довоєнним часом, йдеться в макроекономічному та монетарному огляді Національного банку за червень 2022 року

«Більшість підприємств не в змозі виплачувати зарплату на довоєнному рівні. За різними опитуваннями, падіння зарплат у приватному секторі в середньому становило від 25% до 50% порівняно з довоєнним часом», – сказано в огляді, передає «Укрінформ».

За опитуванням НБУ, найбільше таких у добувній промисловості і будівництві. Поступово зростає частка підприємств, які знизили оплату праці на 10-50%, зокрема в енергетиці, секторі послуг, транспорті та торгівлі. Сільськогосподарські підприємства переважають серед тих, хто не змінив або навіть підвищив зарплати.

За оцінками експертів, зарплати у травні були на 10-60% нижчі за довоєнні (в залежності від виду діяльності). Водночас у травні порівняно з квітнем зросли зарплати для водіїв, медиків та фармацевтів, переробній промисловості та с/г.

Зазначається, що краща ситуація в бюджетному секторі – персонал частково відправляли в простій з виплатою 2/3 зарплат.

Зауважується, що доходи домогосподарств підтримуються соціальними виплатами, підвищенням пенсій та зростанням грошових виплат військовим.

Станом на середину квітня повідомлялося, що 54% компаній виплачують зарплати в повному обсязі.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom