США попередили 14 країн про спроби Росії продати вкрадене в Україні зерно, – ЗМІ

Share

Американські дипломати в травні розіслали листи 14 країнам, переважно в Африці, в яких наголошувалося, що Росія може спробувати продати іноземним покупцям вкрадене в Україні зерно

У Держдепартаменті США заявляли, що підозрюють щонайменше три судна у транспортуванні вкраденого Росією українського зерна, повідомляє «Укрінформ» із посиланням на The New York Times.

Попередження Вашингтона про зерно тільки загострило дилему для африканських країн, багато з яких вже відчули себе в пастці між Сходом і Заходом, оскільки потенційно можуть зіткнутися з важким вибором: або отримати вигоду з можливих військових злочинів Росії і не сподобатися західному союзнику, або відмовитися від їжі у той час, коли ціни на пшеницю зростають, а сотні тисяч людей голодують.

За даними ООН, зазвичай Україна та РФ забезпечують близько 40% потреб у пшениці в Африці, де ціни на зерно зросли на 23% за останній рік.

У регіоні Африканського Рогу через руйнівну посуху вже 17 мільйонів людей опинилися перед загрозою голоду, переважно в Сомалі, Ефіопії та Кенії.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, є факти вивезення зерна загарбниками із тимчасово захоплених територій Херсонської, Запорізької, Луганської, Донецької, Харківської областей. Викрадене зерно везуть або до Росії, насамперед із Харківської, Донецької, Луганської областей, або через тимчасово окупований Крим – із Запорізької та Херсонської.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom