Туреччина «в найближчі дні» очікує на рішення щодо експорту українського зерна

Share

Туреччина заявила, що «в найближчі дні» очікує на рішення щодо експорту зерна з України морським шляхом, але навіть після домовленості знадобиться близько п’яти тижнів, щоб почати операцію

Про це речник президента Туреччини Ібрагім Калин розповів Anаdolu під час візиту в Мадрид, передає «Економічна правда».

Він підкреслив, що наразі економічно та фізично найбільш доцільно транспортувати українське зерно на міжнародний ринок через порти Чорного та Азовського морів.

За словами речника Ердогана, тривають консультації Туреччини щодо координації відправлення та прибуття кораблів, які перевозитимуть вантаж, а також координації механізму, який буде створено між Туреччиною, Україною, Росією та ООН.

«Можу сказати, що поки що в цілому позитивна атмосфера», – окреслив перемовини Калин і додав, що «є певні законні очікування безпеки» щодо того, що російські кораблі не заходитимуть у порти розблоковані.

Українська сторона вважає, що створення такого механізму та поставка власної зернової продукції на міжнародний ринок буде в інтересах країни. При цьому російська сторона, каже Калин, «не дивиться на це негативно».

«Міжнародна спільнота вже рухається в цьому напрямку. У найближчі дні очікуємо деяких конкретних рішень з цього питання. Наші зусилля в цьому напрямку продовжуються», – каже він.

Він додав, що очікується зустріч влади та експертів з логістики, транспорту та сільського господарства, аби обговорити це питання найближчим часом.

«Навіть якщо ми домовимося про основні питання, то, напевно, знадобиться ще 3-5 тижнів, щоб почати операцію. Бо час працює проти нас, коли ми розглядаємо розмінування, підготовку такого коридору, виїзд кораблів. Тому кажемо всім нашим колегам і співрозмовникам, що чим швидше ми почнемо, тим краще»,  – сказав Калин.

Українське зерно може бути доставлене на світові ринки завдяки механізму командного центру, що планується створити у Стамбулі. Так, під егідою ООН підготовлена дорожня карта для вирішення глобальної продовольчої кризи. А її деталі обговорюватимуться найближчими днями на зустрічі за участю представників Росії, України, Туреччини та ООН.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom