Туреччина розробила «дорожню карту» розблокування експорту українського зерна

Share

Влада Туреччини підготувала «дорожню карту» для вирішення глобальної продовольчої кризи, спровокованої нападом РФ на Україну

Туреччина вже деякий час проводить дипломатичні контакти з метою формування механізму, який забезпечить безпечну доставку зерна з України на світові ринки, повідомляє УНІАН із посиланням на турецькі ЗМІ.

За підсумками переговорів турецької сторони з представниками України, РФ і ООН, підготовлена «дорожня карта», яка забезпечить роботу «зернового коридору» під егідою ООН, повідомили дипломатичні джерела.

Очікується, що всі зацікавлені сторони найближчими днями проведуть у Стамбулі засідання з метою обговорення деталей «дорожньої карти». У чотиристоронньому форматі плануються до розгляду такі питання: маршрут, страхування, безпека суден, розмінування портів, а також склад командного центру.

Таким чином, завдяки механізму стане можливим розмінування територій навколо чорноморських портів України і постачання запасів зерна на закордонні ринки. Центр, що регулює взаємодію між Росією і Україною за посередництва Туреччини в координації з ООН, планується створити в Стамбулі. В рамках ініціативи на світові ринки планується вивезти 20 млн тонн зерна.

Згідно з дипломатичними джерелами, президенти України і РФ Володимир Зеленський і Володимир Путін позитивно оцінюють співпрацю по «зерновому коридору».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom