Відміна відшкодування ПДВ при експорті сировини стимулюватиме переробку в Україні – експерт

Share

Україна має відмовитися від відшкодування ПДВ при експорті сировинних товарів, наприклад, зерна або металевих руд, оскільки такий крок стимулюватиме збільшення переробки всередині країни, повідомляється у телеграм-каналі UAprom із посиланням на члена наглядової ради Київського міжнародного економічного форуму Віктора Галасюка. Про це він сказав під час дискусії «Післявоєнна відбудова України. Ідеї та інструменти», організованої Київським міжнародним економічним форумом у Києві 27 травня.     

«Якщо це зробити, то з бюджету не буде віддаватись близько $2-3 млрд щороку. Коли ми щось виробляємо та експортуємо, то держава повертає ПДВ. Це інструмент підтримки, який робить експорт більш вигідним. Якщо це стимул для виробництва, то логіка зрозуміла. Але якщо це сировинний експорт – зерно, руда – є питання. Навіщо сплачувати $2,5 млрд, щоб підтримувати сировинну економіку?», – задався питанням Галасюк.  

На його думку, скасування ПДВ для сировинних експортерів має відбуватися у комплексі із запровадженням низки стимулів для переробної промисловості. Зокрема, мова про фінансові та податкові стимули, облаштування індустріальних парків, дешеве кредитування і т.д.

Також він допустив можливість зміни правил із відстрочкою. «За цей час буде інвестиційний маневр, щоб розгорнути виробництво в Україні», – пояснив він.

«Якщо ми одночасно робимо дуже привабливим виробництво, знімаємо з нього податки, а з іншого боку робимо невигідним експорт сировини, це основа для економічного дива. В такій комбінації це працює», – додав Галасюк. 

Він також вважає, що створення потужного індустріального сектору має стати пріоритетним напрямком повоєнного відновлення України, оскільки це закладе основи для побудови сильної економіки.

Під час дискусії також пролунала думка про те, що найбільшим викликом для України може стати післявоєнна фаза, яка розпочнеться після завершення бойових дій і передуватиме періоду відбудови. Цей період вимагатиме чергової трансформації країни під час переходу від законів воєнного часу до мирних практик, вважає керівник програми Всесвітнього банку з економічної політики у Східній Європі Карліс Сміт. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom