Реіндустріалізація має стати одним з головних завдань під час відновлення економіки України – Галасюк

Share

Створення потужного індустріального сектору має стати пріоритетним напрямком повоєнного відновлення України, оскільки це закладе основи для побудови сильної економіки, вважає член наглядової ради Київського міжнародного економічного форуму Віктор Галасюк.

Про це він сказав під час презентації спільних напрацювань експертів КМЕФ, K.Fund CMD-Ukraine щодо післявоєнної відбудови України, яка пройшла в Києві 27 травня.   

Для досягнення цієї мети держава може використовувати низку механізмів, серед яких:

  • Облаштування інфраструктури індустріальних парків (ІП) та створення фіансових та податкових стимулів для нових виробництв, що з’являться в ІП. «Це допоможе нам створити умови, які дозволять конкурувати за інвестиції з країнами, в яких рівень ризиків значно менший», – говорить Галасюк.
  • Надання низьковідсоткових довгих кредитів. За словами Галасюка, мова про проектне фінансування, яке не вимагає застави і надається для цілей розвитку та відновлення виробництва. «Системне рішення – це створення Банку розвитку», – додав він.
  • Компенсація приєднання до інженерних мереж
  • Компенсація інвесторам до 100% капітальних вкладень. Це може відбуватися у вигляді звільнення від оподаткування доти, доки бізнес повністю не відіб’є вкладені гроші.  Такий підхід не потребує прямих бюджетних асигнувань, зазначив Галасюк. У найбільш уражених війною регіонах така компенсація може бути 100%, у більш мирних – 30-40%. «Тут немає втрат. Якщо приходить інвестор в країну і 5 років не сплачує податки, країна все одно виграє, оскільки він сплачує зарплатню, купує сировину, електроенергію», – пояснив він.
  • Публічні закупівлі із посиленою локалізацією
  • Компенсація роботодавцям ЄСВ
  • Відміна відшкодування ПДВ при експорті сировини. Це стимулюватиме збільшення переробки і дозволить додатково залучити в бюджет 2-3 млрд дол.
  • Визнання судової юрисдикції Британії та Сінгапуру у спорах інвесторів з Україною. «Це має стати захистом від різких поворотів у змінах правил з боку держави», – зазначив Галасюк.
  • Аудит потреб і виробничих можливостей. Потрібно розуміти попит, який є в країні – палива, будівельних матеріалів, обладнання, тощо – і можливості його задовольнити за рахунок власних потужностей.
  • Індикативне планування нових виробництв, формування інвестиційних пропозицій для місцевих і закордонних інвесторів
  • Відкритий індикативний 5-річний план державних закупівель
  • Програми по компенсації або державний лізинг промислової продукції: агротехніки, комунального транспорту, рухомого складу залізниці і т.д.
  • Лібералізація для малого та середнього бізнесу – спрощення звітності, скасування обмежень, зменшення податкового тиску.
  • Розумна дерегуляція – усунення бюрократичних та корупційних перепон.

Ці заходи мають реалізовуватися у викладеній вище послідовності, вважає Галасюк. А дерегуляція та лібералізація має бути додатком до економічної політики, а не її ядром. «Є думка, що достатньо зробити тільки це (дерегуляція – ред.) і країна розквіте. Але якщо реалізувати тільки це, і не зробити нічого з вищезазначеного, то розквіте маленька сировинна колонія», – резюмував Галасюк.

Серед інших пріоритетних завдань країни в процесі відбудови також йшла мова про необхідність відновлення безпеки, повернення людей, стабілізації фінансової ситуації, відбудови інфраструктури, залучення інвестицій, підвищення продуктивності праці, забезпечення самодостатності в ресурсах і товарах, включеності у світові процеси. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom