«Нафтогаз» спрогнозував об’єм зниження видобутку газу в 2022 році

Share

НАК «Нафтогаз України» у 2022 році прогнозує зниження обсягів видобутку газу на 3-6% через війну, заявив голова правління компанії Юрій Вітренко

«У «Нафтогазу» було зростання до війни: ми з кінця минулого року переломили тенденцію і почали нарощувати видобуток. Через війну він почав падати на 3-4-5%. За роком ми прогнозуємо, що буде зниження на 3-6%, але за поточних тенденцій це точно навіть не 10%», – сказав Вітренко в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

За словами Вітренко, частина приватних компаній на початку війни призупинила видобуток, потім вивела його на довоєнний рівень, проте тепер скаржиться на відсутність експорту, стверджуючи, що це призведе до зниження видобутку.

При цьому глава Нафтогазу заявив, що не бачить підстав для приватних компаній скорочувати обсяги видобутку, незважаючи на те, що експорт газу зараз закритий.

«Ми, як великий гравець на цьому ринку, розуміємо: та ціна, яка є на ньому, зокрема за якою ми купуємо газ у приватних компаній, вона вища, ніж найбільша рента і всі витрати на видобуток, які можуть бути», – зазначив Вітренко.

«Тому жодних підстав для приватних компаній скорочувати видобуток немає, а навпаки. Це я вже не говорю про патріотизм, тому що податки від видобутку газу дуже важливі для країни, як і енергетична незалежність», – наголосив глава «Нафтогазу».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom