НБУ не планує відмовлятися від фіксованого курсу

Share

Національний банк поки не планує підвищувати рівень фіксованого курсу й працюватиме в межах встановленого

Про це повідомив заступник голови НБУ Юрій Гелетій, передає Forbes.

«Поки тримаємо все так, як є. Фіксований курс допомагає стримувати темпи зростання цін та задовольняти потреби економіки, яка повільно приходить до тями. Далі будемо слідкувати за ситуацією на ринку», – зазначив він в інтерв'ю виданню.

Водночас Нацбанк готовий розглянути відмову від фіксації курсу за настання низки умов, зокрема – зниження невизначеності, пов?язаної з воєнними діями, зокрема припинення гарячої фази війни. Інші передумови – стабілізація валютних надходжень та покращення ситуації на фінансовому ринку.

За його словами, у довгостроковому періоді фіксований курс має більше недоліків – це створює економічні дисбаланси, знижує конкурентоспроможність виробників.

«При цьому сам по собі плаваючий курс не є самоціллю, він виступає засобом досягнення макрофінансової стабільності. У коротшій перспективі фіксація вирішує кілька важливих для держави завдань: запобігає паніці, захищає від знецінення гривневі заощадження, здешевлює вартість критичного імпорту. Тому в поточних умовах фіксований курс є необхідним заходом», – наголосив Гелетій.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom