В Україні 65% компаній не планують релокацію за кордон, – дослідження

Share

В Україні 65% компаній не планують релокацію до іншої країни, у 15% компаній релокація можлива лише в межах України

Про це свідчать дані дослідження Європейської Бізнес Асоціації.

У зв’язку з воєнним станом в Україні, 96% компаній заявили, що в них є працівники, які переїхали за кордон. 23% компаній зазначили, що кількість таких працівників варіюється від 11% до 15%, у 17% компаній, кількість працівників, які переїхали за кордон варіюється від 16% до 20%. Ще 17% компаній зазначили, що кількість працівників, які переїхали за кордон становить 21%-30%. Найпопулярнішими країнами для релокації є Польща ( 87%), Німеччина ( 62%), Чехія (48%), Словаччина (35%), Італія (31%), Румунія (28%), Іспанія та Угорщина (27%), Молдова (17%).

65% компаній повідомили, що їх компанія не планує релокацію до іншої країни, а у 15% компаній релокація можлива лише в межах України. Серед тих компаній, які планують релокацію до іншої країни були названі такі країни: Польща, Словаччина, Угорщина, Іспанія, Румунія та інші.

Більшість компаній (56%) повідомили, що працівники, які отримали тимчасовий захист в ЄС не працевлаштовувалися у інших компаніях за кордоном та продовжують працювати на свою компанію дистанційно й отримують заробітну платню. Проте, є 25% компаній, у яких працівники знайшли роботу за кордоном, але продовжують також працювати на свою компанію дистанційно. 8% компаній повідомили, що попросили колег, які знайшли роботу за кордоном, але не бажають припинити трудові відносини з компанією в Україні, написати заяви на відпустку без збереження заробітної плати на погоджений строк. Також є 3% компаній які проінформували, що працівникам, які отримали тимчасовий захист в ЄС, буде виплачуватися матеріальна допомога протягом визначеного періоду.

«Важливо відмітити, що 94% компаній вказали, що їхня компанія допомагає працівникам під час воєнного стану. 76% компаній виплачують працівникам повну заробітну плату, 52% компаній забезпечують психологічну підтримку, 48% компаній допомагають з переїздом до іншого міста/країни, 35% компаній оплачують проживання в іншому місті, 34% компаній виплачують премію та бонуси, 32% компаній компенсують частину витрат на оренду житла, 17% компаній організовують освітні курси», – сказано в повідомленні.

Дослідження проводилося протягом лютого-квітня 2022 року, в ньому брав участь 71 фахівець з управління персоналом.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom