НБУ скасував обмеження щодо обмінного курсу валюти

Share

НБУ з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам

Раніше відповідний курс не мав відхилятися від офіційного більш ніж на 10%, нагадали в НБУ.

Також скасовано аналогічні обмеження на встановлення курсу, за яким банки списують з рахунків клієнтів кошти в гривні, якщо клієнти розраховуються гривневими картками за кордоном.

«Зняття обмежень на встановлення курсів, за якими банки продають валюту населенню, поліпшить умови роботи легальних суб’єктів ринку. Це сприятиме посиленню конкуренції, підвищенню ліквідності легального сегмента та зменшенню обсягу нелегальних операцій. Усе це зробить валютний ринок стійкішим та сприятиме зниженню амплітуди курсових коливань у його готівковому сегменті», – зазначив заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

Крім того, НБУ тимчасово зменшив щомісячний ліміт на зняття за кордоном готівки з гривневих рахунків, відкритих в українських банках, до 50 тис. грн в еквіваленті (зі 100 тис. грн, як було досі).

«Це дасть змогу знизити ризики непродуктивного відпливу капіталу, зменшити можливості для спекуляцій та обходу валютних обмежень, а отже, – захистити міжнародні резерви України. Громадяни і надалі матимуть змогу знімати за кордоном готівку з валютних рахунків, відкритих в українських банках, у межах щоденного ліміту в 100 тис. грн. Зміни також не стосуються використання платіжних карток за кордоном для розрахунків із метою оплати вартості товарів, робіт та послуг – більшість з них можна й надалі здійснювати без обмежень», – сказано в повідомленні.

НБУ також заборонив банкам проводити операції, що порушують запроваджені обмеження або сприяють чи можуть сприяти їх уникненню. Крім того, банкам тимчасово заборонено: 

  • переказувати кошти з метою надання кредитів нерезидентам (крім фінансових установ);
  • надавати кредити юридичним особам у національній валюті для погашення кредитів в іноземній валюті;
  • змінювати валюту виконання кредитних договорів, укладених з юридичними особами (крім банків), з іноземної валюти на гривню.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom