США не мають юридичних повноважень для арешту активів Центробанку, – Мінфін

Share

США не мають юридичних повноважень на арешт активів російського Центробанку на суму близько $300 млрд, заявила міністр фінансів США Джанет Йеллен

За словами Йеллен, швидше за все, спеціальна ліцензія, видана Росії для здійснення платежів власникам американських облігацій, не буде продовжена, передає УНІАН із посиланням на Reuters.

Термін дії ліцензії спливає 25 травня і того ж дня РФ має провести платіж за облігаціями. Якщо в разі відкликання ліцензії Росія спробує заплатити в рублях, а не в доларах, це може привести до технічного дефолту.

Деякі європейські чиновники виступають за арешт активів ЦР РФ, заморожених санкціями. Зараз активи знаходяться за кордоном, але залишаються у власності Росії.

Однак, за словами Йеллен це йде в розріз з американськими законами та може створити прецедент, що підриває довіру інших країн до зберігання активів своїх центральних банків у Сполучених Штатах.

«Я думаю, цілком природно, що, враховуючи величезні руйнування в Україні та величезні витрати на відновлення, з якими їм доведеться зіткнутися, ми звернемося до Росії, щоб вона допомогла оплатити хоча б частину ціни», — заявила Йеллен.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom