Українці в квітні продали валюти на $237,8 млн більше, ніж купили

Share

Обсяги продажу населенням України валюти у квітні перевищили обсяги її купівлі на $237,8 млн, що нижче за березневий показник у $357,4 млн, повідомив Національний банк України

«Чистий» продаж, як і раніше, формується за рахунок безготівкової валюти в умовах впровадженої Нацбанком з початку війни практично повної заборони на її купівлю населенням: у квітні обсяги продажу валюти скоротилися до $252,6 млн із $375,3 млн у березні, тоді як обсяги купівлі – до $8,6 млн із $18,6 млн, передає Інтерфакс-Україна. 

На готівковому ринку обсяги операцій навіть знизилися, незважаючи на дозвіл НБУ банкам із середини квітня продавати валюту в обсягах, що не перевищують її купівлю. Якщо у березні банки реалізували населенню $72 млн, то у квітні – $62,7 млн. Обсяги купівлі валюти у населення на офіційному ринку у квітні також скоротилися – до $68,8 млн із $71,3 млн на місяць раніше.

Водночас загалом клієнти банків у квітні більше купували безготівкової валюти, ніж продавали: «чиста» купівля становить $419 млн порівняно з $165,1 млн у березні.

Загалом із початку цього року населення продало валюти на $28,2 млн більше, ніж купило, тоді як клієнти банків навпаки купили її на $2,84 млрд більше, ніж продали.

Відповідно до даних НБУ, обіг на офіційному готівковому валютному ринку у березні-квітні впав порівняно з лютим більше ніж у 20 разів, а порівняно з груднем – більше ніж у 30 разів.

Обсяги продажу безготівкової валюти скоротилися порівняно з довоєнними в середньому вдвічі, тоді як обсяги купівлі впали майже на два порядки.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom