ЄС хоче замінити російський газ африканським, – Bloomberg

Share

Європейський Союз намагатиметься активізувати співпрацю з країнами Африки, щоб допомогти замінити імпорт природного газу з РФ та знизити залежність від Москви майже на дві третини у 2022 році

Країни Африки, зокрема у західній частині континенту, такі як Нігерія, Сенегал та Ангола, пропонують значною мірою невикористаний потенціал скрепленого природного газу, згідно з проектом документа ЄС, з яким ознайомився Bloomberg, пише УНН.

Рішення про зовнішню енергетичну взаємодію має бути ухвалене Європейською комісією наприкінці цього місяця як частина пакету заходів щодо реалізації плану блоку зі скорочення енергетичної залежності від Москви, пише видання.

Проект енергетичної стратегії ЄС, як вказано, також спрямований на те, щоб підготувати регіон до імпорту 10 мільйонів тонн відновлюваного водню до 2030 року, щоб допомогти замінити газ із росії, відповідно до амбітної "Зеленої угоди" ЄС щодо відмови від викопного палива та досягнення кліматичної нейтральності до середини століття.

План ЄС щодо збільшення імпорту СПГ на 50 млрд кубометрів і збільшення поставок трубопровідного газу з інших країн, крім Росії, на 10 млрд кубометрів вимагає налагодження відносин з традиційними постачальниками на новій основі і розширення торгівлі з новими постачальниками, йдеться в документі.

Ключові кроки включають повну реалізацію угоди зі США щодо постачання 15 мільярдів кубометрів додаткового СПГ у 2022 році та близько 50 мільярдів кубометрів щорічно до 2030 року. Ще одна мета – підписати тристоронній меморандум про взаєморозуміння з Єгиптом та Ізраїлем для збільшення поставок СПГ до Європи до літа цього року.

Блок також планує підтримати подвоєння пропускної спроможності Південного газового коридору, яким надходить газ з Азербайджану, до 20 мільярдів кубометрів на рік. І на додачу, поки робоча група з Канадою має розглянути можливість збільшення постачання газу найближчими роками, Японія та Південна Корея вже перенаправили низку вантажів СПГ до Європи.

«Катар готовий сприяти свопам з азіатськими країнами. Щодо трубопровідного газу, Норвегія вже збільшила свої постачання до Європи, і Алжир, і Азербайджан висловили готовність зробити це», – йдеться у проекті стратегії Єврокомісії.

Виконавчий орган ЄС також заявив у документі, що блок повинен працювати над забезпеченням «відкритих, гнучких, ліквідних та добре функціонуючих глобальних ринків СПГ» як із великими виробниками, такими як США, Австралія та Катар, так і зі споживачами, включаючи Китай, Японію та Південну Корею.