«Газпром» знизив експорт газу до 3-місячного мінімуму, – Bloomberg

Share

Щоденні продажі газу російським «Газпромом» на ключові зовнішні ринки у квітні впали до найнижчого рівня за останні три місяці, пише Bloomberg

За даними агентства, «Газпром» постачав у квітні в середньому 387 млн кубометрів газу на день до країн за межами колишнього СРСР – це на 22% менше, ніж було у березні, передає «Економічна правда».

За перші чотири місяці року «Газпром» експортував 50,1 млрд кубометрів – на 26,9% менше, ніж за той же період 2021 року, повідомляли в компанії.

Як зазначає Bloomberg із посиланням на аналітиків, європейським споживачам у квітні виявилося вигідніше купувати газ на спотовому ринку, а не за довгостроковими контрактами із «Газпромом».

«Європа імпортувала рекордні обсяги зрідженого газу зі знижкою – попит в Азії на паливо знизився. Також тепла погода скоротила попит на опалення та нагрівання в Європі, що теж допомогло стримати зростання цін і спонукало клієнтів «Газпрому» бронювати менші обсяги газу за контрактами та натомість купувати газ на біржі», – йдеться у статті.

У квітні ціни на спотовому ринку були нижчими, ніж за довгостроковими угодами, і тому для покупців «економічніше» використовувати гнучкість, яку дають довгострокові контракти, і задіяти альтернативні поставки, заявив аналітик ICIS Томас Роджерс.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom