Німеччина може допомогти Україні з експортом пшениці

Share

Міністр з питань сільського господарства Німеччини Джем Оздемір задекларував намір допомогти Україні експортувати зерно, що заблоковане Росією в портах

На саміті міністрів з питань сільського господарства G7 Оздемір обговорить зі своїми колегами те, як можна гарантувати доступ до світових ринків для України, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Bild.

Він пояснив, що мають бути створені альтернативні транспортні маршрути.

«Залізничний маршрут може бути рішенням для експорту зерна, хоч і потребує великих зусиль та обмежених можливостей. Як федеральний уряд ми зробимо все можливе», – зазначив Оздемір.

Він пояснив, що проблеми із залізничним транспортом викликані, серед іншого, різною шириною колії в України та в ЄС. Крім того, Росія зараз бомбардує залізницю.

«Ми продовжуємо отримувати повідомлення про цілеспрямовані атаки з боку Росії на елеватори, склади добрив, сільськогосподарські угіддя та інфраструктуру», – додав міністр.

За цим, вочевидь, постає спроба президента Росії Владіміра Путіна «усунути Україну як конкурента у довгостроковій перспективі».

За словами Оздеміра, в умовах голоду, що зростає в світі, Росія намагається посилити тиск.

«Водночас масштабне зростання ринкових цін влаштовує Росію, тому що приносить у країну нові гроші», – сказав міністр.

За даними Всесвітньої продовольчої програми ООН, нині в українських портах та на судах застрягло майже 4,5 млн тонн зерна.

Міністерство закордонних справ України нагадало, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну і блокада чорноморських портів загрожує проблемами з продовольством у багатьох країнах світу.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom