Перевізники в Україні стикаються зі зростанням цін та нестачею водіїв

Share

Витрати бізнесу на перевезення сировини та доставку товарів помітно зросли через збої у ланцюгах постачання, спричинені війною Росії проти України. Наприклад, доставка залізної руди з України в Китай до війни коштувала близько $50 за тонну, а зараз – більше $100.

Про це йшлося на зустрічі фахівців з логістики CSCMP Ukraine Roundtable, основні тези якої викладені у Telegram-каналі UAprom.

В першу чергу на ціни впливає збільшення маршрутів доставки. Так, раніше вантажі транспортували в українські морські порти, а нині через їх блокаду експортну продукцію везуть через західний кордон у Польщу, а звідти у порти Балтійського моря.

У сфері автоперевезень також відчувається нестача водіїв у зв’язку з мобілізацією частини з них до ЗСУ, зростання попиту з боку гуманітарних перевезень, а також через неготовність їхати в зони бойових дій.

Цю проблему відчують і в країнах Європи, вважають фахівці з логістики, оскільки переважна більшість водіїв, які співпрацюють з європейськими компаніями – українці. Компанії, які покладались на послуги водіїв з Білорусі та Росії, також намагаються знайти їм заміну через санкції. Через це зростає попит на водіїв з Казахстану. А конкуренція призводить до зростання витрат на персонал.