Міжнародні резерви України перебувають на довоєнному рівні, – НБУ

Share

Міжнародні резерви України на 22 квітня становили близько $27 млрд, і зараз вони перебувають на такому ж рівні, що й на початку війни

Про це повідомив голова Національного банку України Кирило Шевченко в інтерв'ю Euromoney, передає Інтерфакс-Україна.

«Насамперед завдяки підтримці міжнародних фінансових інститутів, яка перевищила $4 млрд», – зазначив він.

Раніше НБУ повідомляв, що міжнародні резерви України станом на 1 квітня 2022 року становили $28,1 млрд, що на 2% більше, ніж на початок березня ($27,5 млрд), проте до середини квітня вони скоротилися до $27,4 млрд.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom

Шевченко зазначив, що більшість операцій на ринку зараз здійснюється за участю НБУ через вимушене запровадження обмежень, і Україна витрачає свої резерви переважно на забезпечення критичного імпорту.

Голова Нацбанку додав, що ще однією статтею є обслуговування держборгу, який Україна не припиняла і не планує припиняти. «Що, на мою думку, є єдино правильною стратегією», – зазначив він.

Шевченко також повідомив, що курс долара на «чорному» ринку сьогодні не дуже відрізняється від офіційного курсу, зафіксованого на початку війни: 33 грн/долл проти 29,25 грн/долл, хоча у перші дні після російського вторгнення він сягав 39-40 грн/долл.

За його словами, обсяг клієнтських депозитів у банківській системі з початку війни зріс на 83,6 млрд грн до 22 квітня, зокрема гривневі депозити фізосіб збільшилися на 21,6%.

Глава НБУ зазначив, що банки мають достатній запас якісних активів і мають доступ до інструментів рефінансування. Водночас, отримавши в перші дні війни бланкове рефінансування на рік на піку на суму 32,3 млрд грн, на сьогодні вони вже достроково погасили велику суму, знизивши заборгованість по ньому до 9 млрд грн.