Австралійська Rio Tinto припиняє відносини з російським бізнесом через Україну

Share

Австралійський сировинний конгломерат Rio Tinto припиняє будь-які відносини з російським бізнесом через санкції, запроваджені урядом Австралії проти Росії за війну в Україні.

«Ми перебуваємо в процесі припинення комерційних відносин з російським бізнесом», – сказано у виробничому звіті Rio Tinto за 1 квартал цього року.

Компанія також повідомила, що виділили $5 млн. гуманітарним організаціям, які займаються допомогою в російсько-українському конфлікті.

Rio Tinto вважає, що економічне зростання та попит на сировину демонстрували позитивну динаміку на початку року, оскільки світ відновлювався після пандемії. Проте ринкові очікування були переглянуті в бік зниження на тлі стабільно високої інфляція, початку російсько-української війни та відновлення карантину в Китаї через COVID-19.

«Подальші негативні ризики включають тривалу війну та іншу геополітичну напруженість, збільшення дефіциту робочої сили та пропозиції та коригування монетарної політики для стримування інфляції», – говориться у звіті.

Rio Tinto зазначає, що ціни на коммодітіз стрімко зросли через фактичні та очікувані перебої в постачанні. «Ми очікуємо попит на коммодітіз має підтримуватися глобальним енергетичним переходом, який створює новий попит на наші продукти, та короткостроковою китайською політикою, яка все більше орієнтується на зростання. Нещодавнє зростання витрат є найбільшим зростанням вартості сировини з часів Нафтової кризи 1973 року. Збільшення відсоткових ставок в усьому світі створює негативні ризики для економічного зростання», – констатували у компанії.

На тлі цих прогнозів показове зниження операційних показників залізорудного бізнесу Rio Tinto у 1 кварталі 2022 року. Так, виробництво руди на австралійських родовищах склало 71,7 млн. т, що на 6% нижче ніж роком раніше. Відвантаження залізної руди впали на 8%, до 71,5 млн. т. Проте прогноз на весь 2022 рік компанія залишає незмінним – від 320 до 335 млн. т.