МВФ відмовився від прогнозів для України, крім реального ВВП

Share

Українська економіка у 2022 році впаде на 35%, хоча точніше спрогнозувати завдані їй збитки внаслідок розв’язаної Росією повномасштабної війни неможливо

Про це йдеться в оновленому Світовому економічному огляді Міжнародного валютного фонду, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Навіть якщо війна скоро закінчиться, загибель людей, знищення фізичного капіталу та втеча громадян серйозно перешкоджатимуть економічній діяльності на багато років уперед. Для України всі прогнози на 2022-2027 роки, крім реального ВВП, опущені через надзвичайно високий ступінь невизначеності. Реальний ВВП прогнозується до 2022 року», – наголошується у документі.

МВФ уточнює, що падіння на 35% загалом відповідає даним, представленим у дослідженні 2021 року «Макроекономічні втрати конфлікту» про найбільш серйозні конфлікти.

Відповідно до цієї праці, через 10 років після початку конфлікту ВВП на душу населення все одно залишається приблизно на 28% нижчим через падіння внутрішнього споживання майже на 25%.

Крім того, конфлікт також пов'язаний з різким спадом офіційної торгівлі: експорт, за оцінками, падає на 58%, а імпорт – на 34% через десять років після початку конфлікту.

Початок конфлікту часто також викликає значний відтік біженців у сусідні нерозвинені країни у короткостроковій перспективі та відносно невеликий, але дуже стійкий відтік біженців у розвинені країни у довгостроковій перспективі, зазначали автори дослідження.

Загалом через розв'язану Росією війну проти України МВФ знизив прогноз зростання ВВП у світі у 2022 році з 4,2% до 3,6%, а наступного – з 3,8% до 3,6%, а також збільшив очікування інфляції: у розвинених країнах цього року – з 3,9% до 5,7%, у країнах, що розвиваються – з 5,9% до 8,7%.