Міжнародні санкції не стосуються українського «Альфа-банку», – НБУ

Share

АТ «Альфа-Банк» (Україна) є незалежною від Альфа-банку (Росія) юридичною особою, яка не підпадає під міжнародні санкції

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України з посиланням на офіційне повідомлення Міністерства фінансів США.

«АТ «Альфа-Банк» (Україна) є системно важливим банком, який працює на території України виключно в межах українського законодавства. АТ «Альфа-Банк» (Україна) має значну частку на ринку депозитів фізичних осіб: обсяг коштів, залучених банком від домогосподарств, становить близько 48 млрд грн, або понад 6% від загального обсягу депозитів українців. Обсяг коштів українських підприємств становить близько 24 млрд грн. Банк обслуговує понад 2,6 млн фізичних осіб, 55 тис. юридичних осіб та 89 тис. фізичних осіб-підприємців», – сказано в повідомленні.

Крім того, банк утримує і обслуговує суттєву частку інфраструктури фінансового сектору (691 банкомат, 16 858 POS-терміналів, 201 відділення), працездатність якої сьогодні має критичне значення для фінансової стабільності.

Національний банк визнав ділову репутацію акціонерів АТ «Альфа-Банк» (Україна) – громадян РФ, до яких застосовані міжнародні санкції,  небездоганною та застосував заходи впливу у виді заборони власникам істотної участі в АТ «Альфа-Банк» використовувати право голосу.

Водночас санкції, застосовані до власників АТ «Альфа-Банк» (Україна), а також міжнародні санкції щодо банків Росії не накладають додаткових обмежень на роботу банку в Україні.