Росія провела виплати за євробондами в рублях і опинилася за крок від дефолту

Share

Міністерство фінансів Росії переказало кошти для виплати купонного доходу та погашення єврооблігацій в рублях, адже банк-кореспондент не дозволив проводити виплату у доларах, що може означати дефолт

Про це повідомила прес-служба Мінфіну РФ, передає «Економічна правда».

У поясненні йдеться про те, що іноземний банк-кореспондент відмовив у виконанні доручень за єврооблігаціями з терміном погашення у 2022 році та 2042 році у загальній сумі $649,2 млн.

«4 квітня 2022 р. Мінфін Росії перерахував кошти НКО АТ «Національний розрахунковий депозитарій» для здійснення зазначених виплат у валюті Російської Федерації за офіційним курсом Банку Росії на 4 квітня 2022 року на рахунки своїх клієнтів-депозитаріїв щодо розрахунків з усіма власниками даних боргових інструментів», – йдеться у повідомленні.

У Росії такі зобов’язання вважають «виконаними», проте у більшості випадків іноземні кредитори не визнають російську валюту як погашення валютного боргу. Якщо так станеться у випадку з виплатою у понеділок, це означатиме технічний дефолт РФ.

Цьому може завадити одне «але»: після хвилі санкцій у 2014 році внаслідок анексії українського Криму, Росія почала додавати у свої євробонди випуску після 2018 року можливість виплати в рублях як альтернативу. Наразі не зрозуміло, чи містить її згадані випуски і чи погодяться власники боргу на таке погашення.

Випуск паперів з погашенням у 2022 році навряд чи передбачає можливість виплати в рублях, адже випущений ще у 2012 році. Тоді ж пройшло розміщення паперів з погашенням у 2042 році.

Напередодні Росії вдалося викупити 72,4% своїх євробондів з погашенням 4 квітня за рублі.