Перехід на платежі в рублях викине нас із міжнародних ринків – власник НЛМК

Share

Володимир Лісін, власник Групи НЛМК, основний актив якої Новолипецький металургійний комбінат, боїться втратити міжнародні ринки збуту своєї продукції через плани російської влади перевести розрахунки за газ та деякі інші експортні товари РФ у рублі. Про це він повідомив російському виданню «Комерсант».

Президент РФ Володими Путін вирішив змусити європейські країни купувати газ за рублі після безпрецедентної кількості санкцій, прийнятих проти РФ після вторгнення російської армії в Україну 24 лютого. Спікер Держдуми РФ Вячеслав Володін запропонував розширити цей список, включивши до нього не тільки газ, а й низку інших товарів, серед яких і продукція металургії.

«Перехід на платежі у рублях просто викине нас із міжнародних ринків», – пожалівся бізнесмен і закликав російську владу змінити швидкість прийняття рішень на «вивіреність» та «адекватність», «щоб наслідки не виявилися руйнівними для вітчизняної промисловості, де зайняті мільйони людей».

«Ідея в тому, що за рублі можна почати продавати добрива, зерно, нафту, метали, ліс, ще щось. Не знаю, може з газом щось вийде, але решта? — наголошує Володимир Лісін.— Ми протягом десятиліть боремося за експортні ринки, де на нас ніхто не чекає. Вибудовували стосунки з тисячами клієнтів у 70 країнах. Важко уявити, що може переконати наших покупців перейти на розрахунки в рублях і нести валютні ризики».

Він також зазначив, що компанія вже зіткнулась з логістичними проблемами, що ускладнили доставку продукції до споживача.

Про необхідність зупинити руйнівну війну проти України, яка і стала причиною багатьох проблем у російській економіці, він не згадав.

Хоча зазначив: «…соромно скаржитися на особисті проблеми у ситуації гуманітарної катастрофи. Санкції можуть здаватися скільки завгодно несправедливими, з елементами колективної відповідальності, якщо хочете, але загибель людей та руйнування міст намагатимуться зупинити будь-якими доступними засобами».

4 квітня міжнародне рейтингове агентство Fitch відкликало кредитні рейтинги 22 російських сировинних компаній, серед яких і НЛМК.