В Україні визначили пріоритетні галузі для допомоги

Share

У  процесі відновлення економіки пріоритетними є галузі, що забезпечують життєдіяльність громадян та зміцнюють обороноздатність України

Про це заявив перший заступник міністра економіки Денис Кудін.

«Це, зокрема, сільське господарство, виробництво продуктів харчування та роздрібні мережі, через які ці продукти від виробника потрапляють до споживача, – сказано в повідомленні. – Особливу увагу приділяємо комунальним та енергетичним підприємствам, аби вдома у людей було тепло, світло та газ. Також концентруємося на виробничих підприємствах, що виконують завдання для Збройних сил України. Наприклад, легка промисловість, що шиє для армії одяг та взуття, підприємства оборонно-промислового комплексу, які ремонтують техніку, виготовляють ремкомплекти, здійснюють інші роботи з обслуговування ЗСУ».

Він зазначив, що російська агресія проти України докорінно змінила економіку країни.

«Наш прогноз зниження ВВП в першому кварталі 2022 року складає 16%, а загальнорічне падіння може сягнути 40%. Найбільше постраждали ті галузі, в яких неможлива дистанційна робота. Це, зокрема, авіаційні, морські перевезення, сфера послуг, де бізнес працює безпосередньо зі споживачами», – додав Кудін.

За його даними, значна частина підприємств призупинила свою діяльність, але протягом останніх 10 днів економіка в цілому почала оживати, бізнес в безпечних регіонах повертається до роботи.

«Особливо, варто відмітити аграріїв, які вже розпочали посівну», – підсумував Кудін.