Найбільші металургійні компанії Китаю все частіше закуповують руду за юані

Share

Китайські сталеливарні заводи стали основною силою, що просуває інтернаціоналізацію юаня, все частіше використовуючи його для розрахунків за угодами із залізною рудою за кордоном, пише Silk Bridge із посиланням на Caixin.

Зокрема, China Baowu Steel Group  (BaoSteel), найбільший виробник сталі в КНР, у 2021 році близько 6% закупівель залізної руди здійснила за юані. Компанія планує збільшити цей показник до 10% у 2022-му.

Hesteel Group, ще один провідний виробник сталі, використовує юань для розрахунків з усіма трьома найбільшими постачальниками ЗРС в світі – Rio Tinto, BHP і Vale – з жовтня 2020 року, повідомила компанія на платформі інвесторів Шеньчженьської фондової біржі.

Дані China Chengxin Credit Rating Group демонструють, що 70% постачання ЗРС Hesteel у 2020-му (близько 3000 тонн) надійшли з-за кордону. Середня ціна імпорту склала 833 юані (130,60 долара США) за тонну.

Liuzhou Iron&Steel повідомила, що вивчає можливість використання юаня для міжнародних торгових розрахунків.

Як стало відомо Caixin, китайські сталеливарні компанії з 2019 року використовують юань під час укладання своїх глобальних угод із залізною рудою, в основному використовуючи акредитиви для розрахунків.

У 2020-му Baowu уклала з Vale довгостроковий контракт на постачання залізняку на суму 330 млн юанів, що стало найбільшою угодою з міжнародних розрахунків у юанях, укладеної сталеливарною компанією за останні роки. У тому ж році Anshan Iron and Steel Group також уклала угоду про постачання на суму 100 мільйонів юанів із Rio Tinto.

Металургійні заводи вивчають можливість використання блокчейн-технології для спрощення транскордонних розрахунків у юанях. У 2021 році Baoshan Iron & Steel, дочірня компанія Baowu, здійснила транскордонні транзакції на суму 800 млн юанів через свою онлайн-платформу фінансових послуг EFFI TRADE.