ЄБРР оцінив рівень майбутнього падіння економіки Росії

Share

Європейський банк реконструкції та розвитку очікує падіння ВВП Росії в 2022 році на рівні 10%, а у 2023 році прогнозує нульову динаміку

Нову оцінку ЄБРР опублікував 30 березня. Вона кардинально відрізняється від попередніх прогнозів – у листопаді 2021 року банк прогнозував зростання російської економіки на 3% у 2022 році, передає «Інфтерфакс-Україна».

ЄБРР одним із перших оприлюднив прогноз для російської економіки з моменту вторгнення агресора в Україну і запроваджених за це санкцій. На початку березня свій прогноз (-7%) опублікувало рейтингове агентство Moody's, а ЦБ РФ навів знеособлений консенсус-прогноз аналітиків (-8%).

Падіння ВВП України, згідно з прогнозами ЄБРР, у 2022 році може становити 20% (у листопаді 2021 року прогнозувалося зростання української економіки у 2022 році на 3,5%). При цьому ЄБРР очікує на значне відновлення економіки України в 2023 році – зростання одразу на 23%.

ВВП Білорусі, за прогнозом ЄБРР, у 2022 році знизиться на 3% (у листопаді 2021 року ЄБРР прогнозував зростання білоруської економіки у 2022 році на 0,2%), у 2023 році очікується нульова динаміка економіки.

«Нові прогнози засновані на низці припущень про події у найближчі місяці і, отже, мають високий рівень невизначеності», – зазначають у ЄБРР.

«Прогнози ЄБРР припускають, що за допомогою посередників припинення вогню відбудеться протягом кількох місяців, незабаром після цього почнуться великі відновлювальні роботи в Україні, які призведуть ВВП України до кінця 2023 року до рівня, близького, але все ще нижчого за довоєнний рівень. Очікується, що санкції щодо Росії збережуться в найближчому майбутньому, прирікаючи російську економіку на стагнацію у 2023 році (після різкого падіння ВВП у 2022 році) з негативними наслідками для низки сусідніх країн Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії», – йдеться у повідомленні ЄБРР.

«Враховуючи таку велику невизначеність, банк має намір підготувати подальший прогноз у найближчі пару місяців, беручи до уваги подальші події», – повідомили у ЄБРР.