Укренерго відновило можливість експорту е/е до Польщі

Share

Відновлюються добові аукціони щодо розподілу міждержавних зв'язків для експорту електроенергії у Польщу

Це перший аукціон після об'єднання енергосистеми України з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E, повідомляє «Укренерго».

Між українською та європейською енергосистемами, що працюють синхронно, немає комерційних обмінів. Така умова була передбачена угодою між «Укренерго» та ENTSO-E на час пробного періоду синхронної роботи.

Відновлення експортно-імпортних операцій – одне з головних завдань НЕК «Укренерго» у рамках подальшої інтеграції з ENTSO-E.

Перший аукціон пройде 28 березня 2022 року на день поставки 30 березня (фактична дата початку експорту). Обсяг перетину, виставлений на аукціон, становить 210 МВт (щогодини).

«Початок експорту електроенергії дозволить Україні отримати додаткові ресурси для відновлення та розвитку енергетичної інфраструктури України в умовах війни. Загалом пропускна спроможність між Україною та ENTSO-E становить до 2 тис. МВт і матиме прямий економічний ефект для країни у кілька мільярдів доларів на рік. Водночас, для європейських країн українська електроенергія, 70% якої вже зараз складається із низьковуглецевих джерел, відкриває широкі можливості для заміщення російського газу», – йдеться в повідомленні.

НЕК «Укренерго» перестало розподіляти доступ міждержавних перерізів для імпорту/експорту електроенергії 24 лютого 2022 року у зв’язку з початком випробувань енергосистеми в ізольованому режимі. З початком військової агресії з боку Росії Україна ухвалила рішення не відновлювати синхронну роботу з енергосистемами Росії та Білорусі. 16 березня відбулася екстрена синхронізація енергосистеми України з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E.