Через дефіцит чавуну з України турецькі ливарники просять місцеві метзаводи відновити його виробництво

Share

Ливарні підприємства Туреччини зіштовхнулись із жорстким дефіцитом чавуну через неможливість його поставок з України, йдеться у повідомленні турецького видання Dünya.

Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого. Російські військові кораблі заблокували українські порти у Чорному та Азовському морях. Через це українські підприємства не можуть скористатись ними для відправки експортних вантажів.

Військова агресія РФ також змусила найбільші металургійні компанії України зупинити виробництво, зокрема й чавуну.  

Ціни на чавун за останні тижні злетіли в середньому на 30% до 900 доларів за тонну через відсутність поставок з України та ускладнені поставки з Росії через побоювання санкцій. Якщо поставки чавуну припиняться, це спричинить зупинку турецьких ливарних підприємств, зазначив президент Турецької асоціації ливарників Умур Денізчі (Umur Denizci). Туреччина щороку імпортувала з України та Росії близько 700 тис. тон чавуну при загальному споживанні на рівні 1 млн т. Зокрема, за даними Турецького статистичного інституту, у 2021 році з України імпортовано 295,5 тис. т. чавуну, з Росії – 539,5 тис. т. 

Наразі фахівці асоціації шукають альтернативні джерела поставок сировини, зокрема у Бразилії, Південній Африці та Індії. В той же час, зважаючи на високі логістичні витрати та великі строки доставки із цих країн, турецькі ливарники звернулись до місцевих металургійних компаній Kardemir та Isdemir з проханням відновити виробництво чавуну на своїх потужностях.

Загалом у Туреччині переважає електрометалургійна технологія виплавки сталі, яка не передбачає виробництво такого продукту як чавун.