Японія планує імпортувати першу за пів року партію російської нафти

Share

Японія має намір імпортувати свою першу партію сирої нафти з Росії за понад пів року, оскільки уряд змушує імпортерів енергоносіїв накопичувати паливо, щоб уникнути майбутнього дефіциту

Судно Aframax Zaliv Baikal прямує в Японію після завантаження з об’єкта «Сахалін-2» на далекому сході Росії 28 грудня, згідно з даними відстеження суден, передає enkorr із посиланням на Bloomberg.

Як свідчать дані про доставку, Японія не імпортувала російської нафти з травня.

Хоча Японія долучилася до інших західних союзників у запровадженні санкцій проти Росії через її повномасштабне вторгнення в Україну, азійська країна не вжила суворих заходів щодо нафти й природного газу. Уряд заявив, що російський експортний проєкт «Сахалін-2» є ключовим джерелом постачання скрапленого природного газу в Японію, а для стабільної роботи необхідні виробництво й імпорт нафти.

Відвантаження відбувається, оскільки Росія заборонила експорт російської сирої нафти й продуктів нафтопереробки іноземним покупцям, які дотримуються обмеження ціни. У минулому місяці Японія заявила, що постачання з експортного проєкту «Сахалін-2» звільнять від обмеження ціни.

Проте Японія значно скоротила імпорт нафти з Росії – особливо з нафтогазового проєкту «Сахалін-1» – після початку повномасштабної війни, оскільки нафтопереробні заводи прагнули диверсифікувати постачання.

Покупцем останньої партії з Росії була японська Taiyo Oil Co., яка планує розділити вантаж між двома розвантажувальними терміналами в Кікумі й Наміката.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom