В ООН очікують зростання експорту українського зерна

Share

ООН очікує «значного зростання» кількості суден, які хочуть експортувати українське зерно, і мета 2-5 мільйонів тонн на місяць є «досяжною»

Як повідомляє Reuters, про це сказав тимчасовий координатор ООН у Спільному координаційному центрі в Стамбулі Фредерік Кенні, який спостерігає за угодою, передає «УНІАН».

«Ми очікуємо значного зростання кількості заявок на перевезення», — сказав чиновник, додавши, що мета 2-5 млн тонн місячного експорту «є досяжною».

Очікується, що кількість кораблів, що прибувають в українські порти, зросте, коли будуть узгоджені продажі зерна, сказав Кенні.

В ООН підкреслили, що експортна угода є комерційною, а не гуманітарною операцією, яка керуватиметься ринком. Усі кораблі повинні пройти перевірку, щоб розвіяти побоювання Росії щодо того, що вони можуть переправляти зброю в Україну.

«На початку наступного тижня ми проведемо комплексний огляд процедур, щоб побачити, що потрібно налаштувати та покращити», — сказав Кенні.

За його словами, поточним пріоритетом є звільнення причалів у трьох портах, на які поширюється угода, – Одесі, Чорноморську та Південному – щоб нові судна могли заходити та завантажувати вантаж. Поки що не було відправок пшениці, судна відправляються з кукурудзою, соєвими бобами та соняшниковою олією та шротом.

Кенні сказав, що власники суден виявили «надзвичайний інтерес» і що в Туреччині стоять на якорі кілька порожніх суден, які чекають на організацію продажу, щоб вони могли відправитися в Україну за вантажем.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom