Франція пообіцяла допомогти з повоєнною відбудовою України

Share

Франція братиме участь у повоєнній відбудові України. Вона також вивчає можливість відправлення спеціалізованого обладнання для розмінування українських територій

Про це йшлося під час телефонної розмови прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля і прем’єр-міністра Франції Елізабет Борн, передає прес-служба уряду.

Сторони обговорили також збільшення експортних можливостей України, розблокування українських морських портів.

За словами Шмигаля, Україна веде перемовини з ООН щодо організації безпечних коридорів для вивезення врожаю морськими шляхами. Він наголосив, що такі коридори мають бути відкриті лише під егідою Організації об’єднаних націй, Світової організації торгівлі або іншого альянсу, який матиме довіру та забезпечить безпеку для українських портових міст.

Шмигаль також повідомив, що Європейська комісія запропонувала створити в ЄС коридори солідарності для українських продовольчих вантажів. Наразі такі коридори вже утворені, і Україна їх поступово освоює.

Прем’єр-міністри України та Франції також обговорили розмінування території та майбутню повоєнну відбудову нашої країни. Шмигаль повідомив, що наступного тижня в Лугано відбудеться конференція з питань відновлення України.

«Ключовим елементом конференції стане представлення проекту плану відновлення, попередньо підготовленого урядом України із залученням міжнародних експертів та фахівців із Єврокомісії», — сказав Шмигаль.

Прем’єр-міністр Франції зі свого боку підтвердила, що країна візьме участь у повоєнній відбудові. За її словами, французькі регіональні органи мобілізуються для допомоги Україні.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom