Плани з відбудови України мають враховувати її роль як нового гаранта безпеки в регіоні – експерт

Share

Україна повинна мати сильну економіку, щоб виконувати функцію нового гаранта безпеки в регіоні Східної Європи після війни. Тому плани з відбудови мають враховувати геополітичний аспект, вважає керівник «Укрпромзовнішекспертизи» Володимир Власюк. Таку думку він висловив під час дискусії «Післявоєнна відбудова України. Ідеї та інструменти», організованої Київським міжнародним економічним форумом у Києві 27 травня.

«Після закінчення війни в регіоні має з’явитися країна, яка буде гарантувати безпеку. Окрім України ніхто на цю роль претендувати не може. Це робить проекцію на економіку. Така країна повинна мати сильну економіку. Тому план Маршалла повинен зміцнити Україну економічно», – зазначив експерт.

Цього можна досягти за рахунок створення сучасної технологічної переробної промисловості, покращення якості персоналу  та підвищення продуктивності праці, а також інтеграції у глобальну систему створення цифрових продуктів, що спонукатиме подальший інноваційний розвиток економіки, додав Власюк.

«Ніхто не хоче появи сильного конкурента. Але зараз Україна своєю боротьбою позбавляє Європу страху перед величезною імперією. Ціна цього питання колосальна. І це треба конвертувати в залізні аргументи переговорної позиції, наполягаючи на допомозі партнерів у будівництві сильної економіки і переробної промисловості в тому числі», – зазначив він. 

Нагадаємо, під час дискусії також ішлося про те, що найбільшим викликом для України може стати післявоєнна фаза, яка розпочнеться після завершення бойових дій і передуватиме періоду відбудови. Цей період вимагатиме чергової трансформації країни під час переходу від законів воєнного часу до мирних практик, вважає керівник програми Всесвітнього банку з економічної політики у Східній Європі Карліс Сміт. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom