Відносини влади і бізнесу в Україні мають будуватися за правилами ЄС – Ахметов

Share

Власник інвестиційної групи SCM Рінат Ахметов вважає, що влада та бізнес в Україні мають вибудовувати стосунки у відповідності до практик Європейського Союзу, до членства в якому прагне країна. Про це він розповів в інтерв’ю НВ.

Бізнесмен також заперечив протистояння між ним та Офісом президента, про яке багато говорили до вторгнення Росії в Україну. Зокрема, наприкінці 2021 року президент Володимир Зеленський особисто говорив про наявну в нього інформацію, яка свідчить про те, що оточення Ахметова нібито втягує його у підготовку державного перевороту. Ахметов тоді назвав такі заяви «повною брехнею».

«З мого боку не було жодного протистояння. Я думаю, ми всі — і президент, й уряд, і бізнес, і кожен українець — хочемо, щоб Україна була вільною, сильною та успішною. За нашу свободу зараз мужньо бореться наша українська армія. Вважаю, що Україна має якнайшвидше стати повноправним членом Європейського Cоюзу. А там правила та відносини між владою і бізнесом прописані вже десятиліттями. За цими правилами ми маємо і жити, і будувати країну», – зазначив Ахметов у нещодавньому інтерв’ю.

Він також засудив дії Росії та її президента Путіна, назвавши те, що відбувається в Україні, геноцидом та воєнними злочинами.

Через війну «ситуація в бізнесі така ж складна, як і у всій українській економіці», зізнався бізнесмен. Внаслідок російських ракетних обстрілів та тимчасової окупації частини українських територій Ахметов втратив активи на десятки мільярдів доларів. Зокрема, за його оцінкою, відновлювальну вартість тільки двох меткомбінатів у Маруполі – ММК ім. Ілліча та Азовсталь – можна оцінити у $17 до $20 млрд.

Водночас Ахметов запевнив, що після війни SCM продовжуватиме інвестувати в активи в Україні, фокусуючи увагу в першу чергу на відновленні промислового потенціалу й забезпеченні енергетичної незалежності.

«Для відновлення розбомбленої інфраструктури країни підприємства групи Метінвест збільшать свій потенціал із виробництва металургійної продукції з урахуванням того, що ми тимчасово втратили Азовсталь і ММК ім. Ілліча з річним обсягом виробництва 10 млн тонн сталі. Підприємства ДТЕК і далі розвиватимуть ключовий напрям — зелену енергетику і збільшуватимуть її обсяг, незважаючи на тимчасову втрату 500 мегават вітрової генерації, а також збільшуватимуть обсяг видобутку такого необхідного для України газу і вугілля, вироблятимуть електроенергію, інвестуватимуть у мережі», – повідомив він.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom