Протягом року Україна створить нові залізничні термінали з країнами-сусідами ЄС

Share

Для збалансування довоєнних обсягів експорту Україна разом з міжнародними партнерами планує в найближчий рік створити додаткові залізничні термінали на стиках із Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков за підсумками засідання Комітету Європарламенту з питань транспорту та туризму (TRAN).

Він зазначив, що на даний момент обсяги перевезень впали втричі. І головне завдання зараз – запобігти світовій продовольчій кризі та врятувати український експорт.

«Спільно з системоутворюючими підприємствами країни ми напрацьовуємо точкові рішення для відновлення ланцюгів постачань, спільно з нашими дружніми сусідами розробляємо чисельні інфраструктурні проекти, які розширять «вузькі місця» на кордоні та дозволять пришвидшити рух товарів», – зазначив він.

Особлива увага приділяється збільшенню транспортного потенціалу залізничного сполучення.

«Для збалансування довоєнних обсягів експорту нами уже заплановано в найближчий рік створити додаткові залізничні термінали на стиках із Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією. Очікуємо, що в співпраці з європейськими партнерами збільшимо перевезення вантажів залізницею хоча би на 50% від довоєнного рівня. Це особливо важливо, враховуючи залежність світових ринків від українського агроекспорту», – зазначив Кубраков.

Він додав, що автомобільні пункти пропуску взяли на себе основний обсяг експорту продукції з високою доданою вартістю.

«Хотів би також подякувати колегам з Румунії та Молдови. Ми разом з вами вже багато чого зробили. В першу чергу, висловлюємо вдячність за бездозвільний проїзд автомобільним транспортом, як в двосторонньому сполученні, так і для транзиту територією Румунії. Наразі нашу ініціативу вже підтримало 12  країн ЄС та скасували двосторонні та транзитні дозволи для українських перевізників. Це Болгарія, Угорщина, Італія, Данія, Латвія, Естонія, Литва, Словаччина, Австрія, Греція, Німеччина. Ми очікуємо, що таких країн стане більше», – зазначив Кубраков.

За його даними, в умовах блокади морських портів в Чорному та Азовському морях Україна вже створила Дунайський морський кластер, які включає порти, розташовані в Дунайському регіоні. Однак його потужності не можуть компенсувати заблоковані Чорноморські порти, тому країна звернулася за підтримкою до колег.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom