Світовий трубний велетень отримав квартальні надприбутки за рахунок надвисоких цін на енергоносії

Share

Найбільший у світі виробник труб Tenaris за підсумками 1 кварталу 2022 року збільшив чистий прибуток у порівнянні з аналогічним періодом у 5 разів, до $503 млн. 

Згідно звіту виробника, квартальні продажі зросли у 2 рази, до $2,367 млрд., за рахунок підвищення цін на OCTG-труби в Америці та збільшення поставок лінійних труб у Європі та Південній Америці. 

При цьому операційний прибуток компанії зріс у 9,3 рази, до $484 млн., EBITDA – у 3,2 рази, до $627 млн., оскільки стрімке зростання цін на труби більш ніж компенсувало збільшення витрат на енергоносії та сировину. Tenaris також списав $15 млн., відмовившись від 49% акцій у СП з «Сєвєрсталлю» в Росії. 

«Вторгнення Росії в Україну та санкції, які були запроваджені проти РФ, змінили розклади в енергетиці по усьому світі. Ціни на нафту та газ вищі, ніж вони були до вторгнення, оскільки в Європі та на інших ринках шукають альтернативні джерела російським енергоносіям. При цьому, поточний рівень видобутку нафти та газу не відповідає світовому попиту, а запаси знаходяться на низькому рівні», – сказано у звіті. 

Активність буріння зростає в усьому світі на чолі з Північною Америкою та Близьким Сходом. Активність морського буріння також зростає, головним чином у Латинській Америці. Реалізація проектів трубопроводів також активізується на Близькому Сході, у Південній Америці та Середземному та Чорному морях. 

Ціни на OCTG також зростають у зв’язку з більшим споживанням, тоді як запаси впали до низького рівня в ключових регіонах, таких як Північна Америка та Близький Схід. 

У 2 кварталі Tenaris очікує подальшого зростання продажів та відвантаження труб на Близькому Сході та Південній Америці та стабільну прибутковість за рахунок високих цін, які компенсують збільшення витрат. У 2 півріччі компанія очікує подальше зростання продажів, а прибуток залишиться приблизно на тому ж рівні, що й у 1 півріччі.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom