Вапняна галузь України драматично постраждала внаслідок війни, – асоціація

Share

Вапняна галузь України драматично постраждала внаслідок вторгнення російських військ на територію України. Про це говориться у зверненні президента Української асоціації вапняної промисловості Михайло Корилкевич.

«Наша галузь постраждала драматично, як і вся економіка країни. Ми зазнали втрат як на рівні виробників, так і на рівні найбільших споживачів вапнякової продукції – мова, перш за все, про північні, південні та особливо східні регіони. Вже зараз можна говорити про фактичне, і ще більш потенційне зменшення ринку на рівні не менше третини», – говориться у документі.

Зокрема, за результатами дослідження споживачів та постачальників вапнякового каменю за березень 2022 року (залізничні поставки), у березні поставлено 0,1 млн т вапняку, що менше показника березня минулого року на 85%, і менше поставок лютого на 83%. Через війну в Україні за 1 квартал 2022 року поставлено на 63% менше вапняку, аніж за аналогічний період минулого року. Крім того, зруйновані найбільші підприємства ринку: споживач ММК ім. Ілліча та постачальник Новотроїцьке РУ та інші.

На ринку вапна аналогічна ситуація, у січні-березні 2022 року поставки вапна залізницею склали 51,3 тис т, що на 39% менше показника січня-березня попереднього року. При цьому у березні поставлено 0,5 тис т, що менше показника лютого на 98%.

«Зважаючи на це, ми як асоціація пропонуємо об’єднатися учасникам ринку, виробникам та споживачам, провести оцінку поточного стану та напрацювати можливі перспективи та кроки з розвитку та відбудови нашої країни з нашою допомогою. Для початку цього процесу пропонуємо провести ряд онлайн зустрічей всіх зацікавлених сторін для формування спільного фронту зусиль – свого роду переклик та можливість відчути плече один одного», – говориться у зверненні М. Корилкевича.

Окрім цього він просить висловитись щодо готовності взяти участь у формуванні процесу відбудови країни та галузі, надати інші пропозиції щодо форм взаємодії. Після узгодження всіх побажань, УАВП визначить дату, час та форму зустрічей.

Як повідомляло Об’єднання підприємств «Укрметалургпром», зниження виробництва сталі за перший квартал 2022 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року в Україні склало 31,2%.