Україна наполягає на відмові демократичного світу від російської нафти, – Зеленський

Share

Україна наполягатиме на повному блокуванні російської банківської системи від міжнародних фінансів, а також на тому чи іншому форматі відмови демократичного світу від російської нафти

Про це заявив президент Володимир Зеленський, передає Офіс президента.

Він нагадав, що західні держави оголосили новий пакет санкцій проти Російської Федерації: блокуються нові інвестиції в Росію, застосовуються обмеження проти кількох системних банків у Росії, додаються персональні санкції. Але цього, на думку Зеленського, замало.

«Ми продовжимо наполягати на повному блокуванні російської банківської системи від міжнародних фінансів. Також продовжимо наполягати на тому чи іншому форматі відмови демократичного світу від російської нафти. Саме нафтовий експорт – це одна з основ російської агресивності. Одна з основ того, що керівництво Росії може дозволити собі ставитися несерйозно до переговорів про припинення війни і про звільнення української території», – сказав Зеленський.

Він висловив упевненість, що ембарго на постачання російської нафти все одно буде застосоване.

«Якщо не буде справді болісного пакету санкцій проти Росії і якщо не буде реально необхідного нам постачання зброї, щодо якої ми зверталися багато разів, то це буде розглядатися Росією як дозвіл. Як дозвіл іти далі. Як дозвіл наступати. Як дозвіл розпочати нову криваву хвилю на Донбасі», – зазначив Зеленський.

Він підкреслив, що уряд має докласти максимальних зусиль для відновлення роботи українських підприємств, торговельної діяльності, реанімувати малий і середній бізнес на безпечній території.

«Ми маємо всі разом знайти необхідні ідеї, необхідні рішення, щоб економіка країни стабілізувалася. Якщо потрібно переміщувати підприємства з певних районів, то маємо це робити. Якщо потрібно оновлювати законодавство й давати бізнесу більше простору для розвитку, депутати повинні швидко це зробити. Якщо потрібно створювати спеціальні умови для повернення людей, і це дозволяє безпекова ситуація на конкретній території, то кожен керівник будь-якого рівня повинен викладатися на сто відсотків, щоб зробити все для повернення людей на такі безпечні території», – підсумував Зеленський.