Хто увійшов у новий Кабінет міністрів

Share

Айтішніки, економісти, грантоїди, міністр з Уряду Володимира Гройсмана, кадри Авакова і власне сам Арсен Аваков. Верховна Рада у свій перший робочий день 29 серпня о дев'ятій годині вечора призначила новий склад Кабінету міністрів.

Олексій Гончарук – прем'єр міністр

Хто увійшов у новий Кабінет міністрів 02

В команді Володимира Зеленського був заступником голови Офісу президента з економічних питань. Перебуває в гарних відносинах з главою ОП – Андрієм Богданом, який і привів його в команду Зеленського.

Політичну кар'єру Гончарук почав з роботи радника міністра екології і природніх ресурсів Ігоря Шевченка. В міністерстві він займався запуском порталу про родовища, та видані Державною службою геології та надр ліцензії.

В 2015 році Гончарук очолив експертний центр BRDO. Ця організація фінансується Європейським союзом та Канадою для розробки реформ і спрощенням державного регулювання для бізнесу.

Створив BRDO тодішній міністр мінекономрозвитку Айварас Абромавичус.

Після початку роботи в BRDO новоспечений прем'єр України був радником віце-прем'єра в Степана Кубіва.

Для президента Зеленського BRDO (Офіс ефективного регулювання) став "кузнею кадрів" – частина команди організації перебралася роботу в ОП, а в Раду за списками Слуги народу пройшли низка колег Гончарука по грантовій організації: Денис Малюська, Олександр Оржель, Олена Шуляк, Віталій Безгін та Олександр Кубрак. Двоє з них стали міністрами.

До Революції гідності Гончарук займався юридичною практикою.

Гончарук – ліберальних поглядів, виступає за відкритий ринок землі та широку приватизацію державних підприємств. Його бачення багато в чому співпадає з баченням зовнішніх кредиторів України: повна лібералізація, відкриті ринки і мінімальний протекціонізм.

Андрій Загороднюк – міністр оборони

Хто увійшов у новий Кабінет міністрів 03

Загороднюк є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ "Діскавері-Завод бурового обладнання" і ТОВ "Діскавері-Бурове обладнання (Україна)". Остання займається виробництвом машин і устатковання спеціального призначення, а саме збирає бурові установки для нафтогазової промисловості.

Крім того, є власником ПрАТ "Стрий-Інжиніринг", що займається інжинірингом та наданням послуг технічного консультування в цих сферах.

В 2015 році Загороднюк очолив проектний офіс реформ при Міністерстві оборони України і перебував на цій посаді до 2017 року. З 2018 року є членом Проектного офісу реформ Міністерства оборони України.

Батько Загороднюка Павло Олексійович володів ПАТ "Тутковський", ПАТ "Завод Тутковського" і ТОВ "Тутковський свердловинний сервіс" та є співзасновником "Спілки геологів України" і "Групи Надра". Компанії Загороднюка-старшого неодноразово вигравали тендери "Укргазвидобування".

У 2008 р. за прем’єр-міністра Юлії Тимошенко Павло Загороднюк увійшов до Міжвідомчої робочої групи з питань надрокористування, а пізніше був радником прем’єра Миколи Азарова та просував видобування сланцевого газу.

Вадим Пристайко – міністр закордонних справ

Хто увійшов у новий Кабінет міністрів 04

Міністром закордонних справ, як і планувалось, стане колишній глава Місії України при НАТО Вадим Пристайко.

Кар’єра Пристайко з 1994 року була пов’язана з МЗС України. Починав свій шлях с посади головного економіста Управління торгово-економічних зв’язків з країнами Африки, Азії та Тихоокеанського регіону Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України.

Власне до 2017 року встиг побувати на посадах консула Генконсульства України у місті Сідней (Австралія), радником з політичних питань у справах України в Канаді, заступник директора департаменту НАТО, посолом України в Канаді і першим замісником міністра закордонних справ Павла Клімкіна.

Подейкують, що своєю кар'єрою майбутній голова МЗС зобов'язаний своєму батькові Володимиру Пристайко, який працював заступником голови СБУ.

Ще одна цікава деталь: Пристайко не має профільної освіти – майбутній очільник міністерства у 1994 році закінчив Київський політехнічний інститут, а у 1998 – Українську академію зовнішньої торгівлі.

Михайло Федоров – віце-прем'єр з питань цифрової трансформації

Хто увійшов у новий Кабінет міністрів 05

Федоров керував діджитал напрямком передвиборчої кампанії кандидата в президенти Володимира Зеленського. Саме його команда під час передвиборчих кампаній відповідала за таргетовану рекламу в соціальних мережах та створила мережу YouTube та Telegram каналів на підтримку Зеленського і Слуги народу.

Перед початком політичної кар'єри Федоров був операційним директором освітнього проекту для підприємців "Суперлюди". Одним із засновників проекту є відомий рекламник Андрій Федорів – власник креативного агентства FEDORIV.

Окрім того, Михайло Федоров був засновником компанії SMMSTUDIO та організатором Facebook Marketing Conf.

Кулеба Дмитро Іванович – міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції

Хто увійшов у новий Кабінет міністрів 06

Український дипломат та комунікатор. Кандидат юридичних наук. Постійний представник України при Раді Європи з 2016 року.

У 2013 році був радником віце-прем'єр-міністра України "регіонала" Костянтина Грищенка з гуманітарних питань. У 2013 році звільнився з державної служби та очолив Фонд культурної дипломатії UART. В 2014 зайняв посаду посла з особливих доручень з питань стратегічних комунікацій в міністерстві закордонних справ. На цю посаду він прийшов на запрошення міністра Павла Клімкіна.

Дружина Дмитра – Кулеба Євгенія Анатоліївна, засновник та керівник громадської організації "Місто-сад". Найвідоміші проекти –Сквер Небесної Сотні на вулиці Михайлівській у Києві та парк Шовковичний у Слов'янську.

Тимофій Милованов – міністр економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства

Хто увійшов у новий Кабінет міністрів 07

В Україні Тимофій Милованов став відомий після Революції гідності. Тут про нього заговорили як про доцента економіки в Пітсбургському університеті.

Милованов – почесний президент Київської школи економіки, яка фінансується українськими та міжнародними корпораціями.

В 2016 році Милованов став членом Ради Національного банку і згодом був підвищений до заступника Голови ради НБУ.

Милованов є співзасновником проекту – VoxUkraine. 

Після позачергових виборів до Верховної ради КСЕ Милованова проводила у Трускавці навчання майбутніх депутатів від "Слуги народу". 

Оксана Маркарова – міністр фінансів

Хто увійшов у новий Кабінет міністрів 08

Маркарова – друга людина з уряду Володимира Гройсмана, якій вдалося зберегти свою посаду при новій владі.

В політику Маркарова прийшла з 2015 року, очоливши посаду заступника міністра фінансів України в уряді Арсенія Яценюка.

До цього, з жовтня 2003 року по грудень 2014 року вона працювала головою правління – президентом "ІТТ-Інвест" (ITT Investments Group).

На початку 2013 року чоловік Оксани Маркарової – Данило Волинець викупив "Актив-банк". За нової влади банк було визнано неплатоспроможним та ліквідовано.

В 2016 році, вже в уряді Гройсмана, Маркарову було підвищено до першого заступника міністра. А в 2018 році, після звільнення Олександра Данилюка з посади міністра фінансів, Маркарову зробили виконуючим обов'язки міністра.

На цій позиції вона запам'яталася дискусією з Нацбанком з приводу відсоткових ставок облігацій внутрішньої державної позики. Справа в тому, що з початку року Мінфін залучив майже $3 млрд через продаж ОВДП під надзвичайно високі відсотки. За рівнем дохідності ОВДП Україна посіла перше місце. Найбільшими покупцями стали іноземні спекулянти.

Висока дохідність була спричинена високою ставкою рефінансування, яку встановлює Нацбанк. Адже чим вище ставка НБУ, тим дорожчий в Україні кредитний ресурс.

Мінфін наполягав на швидших темпах зниження ставки, ніж було по факту і більших обсягах викупу НБУ валюти з міжбанку.

Справа в тому, що ажіотаж з боку іноземних спекулянтів, які масово купували наші ОВДП, наводнив ринок України надлишковими обсягами валюти, які обвалили курс долара, а це в свою чергу спричинило недовиконання планів з надходження імпортного ПДВ – основного податку для наповнення бюджету.

Арсен Аваков – міністр внутрішніх справ

Хто увійшов у новий Кабінет міністрів 09

Він був найзапеклішим опонентом попереднього президента України Петра Порошенка і на останніх виборах підтримував Володимира Зеленського.

А ще Аваков активно спілкується з олігархом Ігорем Коломойським, який допоміг Зеленському очолити країну.

В орбіту Арсена Авакова входить низка газовидобувних компаній. Зокрема, це компанії ТОВ "ЕНЕРГІЯ-95", ТОВ "Актив Газ Ресурс", ТОВ "Сахалінське. Записані вони на народного депутата попереднього скликання Ігоря Котвіцького і екс-депутата від БЮТ Віталія Данилова. Але кінцевим власником вважається міністр МВС Аваков.

"Справа рюкзаків Авакова" – один з найгучніших скандалів, пов'язаних з міністром внутрішніх справ. В лютому 2016 року з'явилося відео на якому син Авакова домовлявся з заступником міністра МВС про поставку рюкзаків для потреб підрозділів міністерства.

Відео було зняте СБУ в рамках кримінальної справи. Справа була закрита.

Олексій Оржель – міністр енергетики, вугільної промисловості та захисту довкілля

Хто увійшов у новий Кабінет міністрів 10

Олексія Оржеля в політику привів Гончарук. Спочатку у Верховну Раду за списками Слуги народу, а зараз в крісло міністра енергетики.

Оржель працював з Гончаруком в BRDO та відповідав за сектор енергетики. В біографії Оржеля сказано, що з 2006 по 2014 роки він працював в Національній комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг. Потім звільнився і пішов в приватний сектор.

Був головою Української асоціації відновлювальної енергетики. Асоціація заснована п'ятьма компаніями, дві з яких належать Ігорю Тинному – відомий бізнесмен, партнер Юлії Льовочкіної в декількох підприємтсвах, які працюють у сфері відновлювальної енергетики.

Владислав Криклій – міністр інфраструктури

Хто увійшов у новий Кабінет міністрів 11

До 2014 року майбутній міністр інфраструктури працював в приватних інвестиційних компаніях і встиг навіть зайняти крісло директора ООО "Кіно-театр" (компанія займається наданням в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна, належить родині Криклія).

Однак в 2014 році Криклій переорієнтувався на роботу в МВС. Так, з листопада 2015 року теперішній народний обранець займав посаду начальника Головного сервісного центру МВС під керівництвом Арсена Авакова, а до цього був радником міністра внутрішніх справ.

Крім того, депутат в 2015 році очолював робочу групу з впровадження автоматичної фото-відеофіксації порушень правил дорожнього руху (ПДР) в МВС.

Альона Бабак – міністр розвитку громад і територій

Хто увійшов у новий Кабінет міністрів 12

Народний депутат VIII скликання від "Самопомочі". Експерт у сфері житлово-комунального господарства. Екс-заступниця голови Комітету ВР з питань будівництва, містобудування і ЖКГ.

Співзасновниця ТОВ "Інститут місцевого розвитку", який спеціалізується на консультуванні з питань комерційної діяльності та управління.

У 2014 році не задекларувала свій бізнес. Виступала проти отримання Томосу та надання автокефалії Українській православній церкві.

Юлія Соколовська – міністр соціальної політики

Хто увійшов у новий Кабінет міністрів 13

Консультант в міністерстві фінансів. Раніше працювала керівником компонента реформи охорони здоров’я проекту USAID/Deloitte.

Працювала директором департаменту фінансів охорони здоров’я та соціальних програм Міністерства фінансів України. А також керівником відділу стратегічного планування і координації держаної політики секретаріату Кабміну.

Денис Малюська – міністр юстиції

Хто увійшов у новий Кабінет міністрів 14

Депутат від партії "Слуга народу". Юрист, спеціалізується у напрямках регулювання підприємницької діяльності, врегулювання спорів та банкрутства. В команді Зеленського відповідає за земельне питання.

В 2004 заснував адвокатське об'єднання "Адвокатська фірма "Бізнес-Право". В 2005 заснував ТОВ "Радник Прес", яке спеціалізується на видавничій діяльності.

В 2010 році призначений консультантом із розвитку приватного сектору Групи Світового банку. Завдання – надавати технічну підтримку урядам України та країн Центральної Азії.

Згодом був обраний і наразі займає посаду голови правління BRDO/World Bank Group – незалежного експертно-аналітичного центру, який створений за ініціативи МЕРТ і фінансується Європейським Союзом.

Володимир Бородянський – міністр молоді і спорту

Хто увійшов у новий Кабінет міністрів 15

Володимир Бородянський до останнього часу очолював медіа-групу StarLightMedia.

Його кар'єра побудована на менеджерських посадах в медіа. До 2004 року він працював на керівних посадах в медіа-активах "Альфа банку" Михайла Фрідмана: "Новий канал", Наше радіо", "Московський комсомолець в Україні".

До останнього часу керівником телеканалу СТБ, а потім – всього холдингу StarLightMedia. Наприкінці липня 2019 року він був призначений радником президента Зеленського.

Бородянський очолив міністерство, яке поєднає в собі функції трьох міністерств в уряді Гройсмана: молоді і спорту, інформаційної політики та культури.

Бородянський, як і сам Зеленський, виступав проти заборони російського контенту на українському телебаченні з економічних причин.

"Зараз прийшла заборона на російські серіали. Індустрія втратила $70-100 млн одноразово. Чи можуть при цьому українські громадяни дивитися російські серіали? Так, адже 25% телеефіру приймається через супутник, 10% – через інтернет", – казав Бородянський у вересні 2015 року.

Зоряна Скалецька (Черненко) – міністр охорони здоров'я

Хто увійшов у новий Кабінет міністрів 16

Нова міністр охорони здоровя має низку регалій. Зокрема, Зоряна Черненко – голова правління "Української медико-правової асоціації", член "Всесвітньої асоціації медичного права" і директор громадської організації Форум здоров’я.

А ще вона експерт з питань медреформи в Реанімаційному пакеті реформ і голова комісії при МОЗ з питань реформування системи охорони здоров’я.

Крім того, Черненко доцент та викладач в Києво-Могилянської академії.

Черненко може бути креатурою колишнього власника клініки "Борис" і депутата від СН Михайла Радуцького. Принаймні він назвав її "своєю людиною". 

Позаштатний радник Зеленського – Радуцький претендує на пост неформального куратора медичної галузі в команді Зеленського.

Оксана Гаврилюк (Коляда) – міністр у справах ветеранів

Хто увійшов у новий Кабінет міністрів 17

Коляда – заступник крайнього міністра у справах ветеранів Ірини Фріз, яка довгі роки була прес-секретарем та найближчим помічником Петра Порошенка.

Кар'єра Коляди побудована на інформаційній політиці силових та військових структур. В 2003-2015 роках вона працювала в МВС. В 2015-2017 – начальником управління комунікації та преси Міноборони.

Згідно офіційної біографії, в Міноборони Гаврилюк займалась побудовою регіональних військових прес-центрів та навчанням військових журналістів. Має статус учасника бойових дій.

Протягом трьох місяців в 2017 році була заступником Командувача АТО. Згідно декларації, є співзасновником громадських організацій "Дім ветерана" та "Благодійній фонд Інформаційно-коордінаційний центр"

Оксана Коляда, згідно декларації чоловіка за 2018 рік, до останнього моменту перебувала у шлюбі з Русланом Гаврилюком – головним оперуповноваженим Департаменту захисту економіки Нацполіції. В своїй декларації вона не вказала його серед членів сім'ї.

Гаврилюк-Коляда була призначена на посаду заступника міністра ветеранів в березні 2019 року.

Анна Новосад – міністр науки та освіти

Хто увійшов у новий Кабінет міністрів 18

Новосад пройшла в Раду від Слуги народу під номером 49. До цього з 2014 року працювала в Міністерстві освіти та науки.

Очолювала директорат стратегічного планування та євроінтеграції та управління міжнародного співробітництва та євроінтеграції Міністерства освіти і науки.

Навчалася в Києво-Могилянській академії. В 2013 році отримала ступінь магістра європейських студій в Університеті Маастрихта (Нідерланди).

Дмитро Дубілет – міністр Кабінету міністрів

Хто увійшов у новий Кабінет міністрів 19

Дмитро Дубілет відомий IT-банкір. Наразі він є співзасновником банку без відділень Monobank, IT компанії Fintech Band і спорт клубу Smartass. Окрім того, Дубілет з партнерами запускає у Великобританії проект Koto – аналогічний до Monobank.

Дубілет долучився до команди Зеленського після виборів і став радником в.о. голови СБУ Баканова з питань боротьби з рейдерством.

Окрім того, Дубілет працював з новим головою митниці Максимом Нефьодовим та з Олексієм Гончаруком на громадських засадах. З прем'єром банкір знайомий ще з часів BRDO.

До 2017 року Дмитро Дубілет працював IT директором Приватбанку. До націоналізації банк належав олігархам Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову. В той час батько Дмитра – Олександр Дубілет був головою правління Приватбанку.