Економіка має працювати: банки готові надавати кредити бізнесу

Share

Попри війну банківський сектор в Україні зберігає можливість кредитування бізнесу. Наразі рівень обслуговування виданих раніше позик скоротився, та підприємці, за оцінкою самих банкірів, все ж досить справно платять по боргах. Про це повідомили представники низки українських банків під час круглого столу «Фінансового клубу». Серед них, зокрема, Укргазбанк, ОТП Банк, ТАСкомбанк, ПУМБ та Глобус банк.

За словами їх топ-менеджерів, погашення заборгованості здійснюють в середньому від 40% до 50% корпоративних клієнтів. Є навіть такі підприємства, що продовжують виконувати свої зобов’язання, перебуваючи на територіях, тимчасово захоплених російськими військами, розповіла Ольга Волкова, директорка департаменту продажів середнім та малим корпоративним клієнтам ОТП Банку.

«Нас це приємно дивує. Більшість клієнтів виплачує відсотки, обслуговує борги. В перший місяць, можливо, не всі з них розуміли, що буде з їх продажами. Але зараз більшість має можливість обслуговувати кредити. Все, звичайно, залежить від географії, чи захоплені регіони. Але там також є кейси, коли клієнти продовжують обслуговувати борги», – зазначила вона.

Фінансові установи воліють працювати не тільки з діючими клієнтами, але й планують залучати нових. Адже це гарантує банкам можливість зберегти власний бізнес. «Без кредитування банки зараз не виживуть», – каже Сергій Мамедов, голова правління «Глобусу». «Зараз банки будуть проводити все менше активних операцій, комісійна складова буде зменшуватися. Єдине джерело (надходжень – ред.), яке дозволить банкам далі активно розвивати сь, це кредитування. Але це питання виживання як для банку, так і для країни, її економіки», – додав він.

Спроможність виходити на ринок запозичень навіть у таких кризовий час багато в чому забезпечує Національний банк завдяки збереженню курсової стабільності та підтриманню ліквідності системи, наголошують банкіри.

Забезпечити доступ до фінансів також допомагає державна програма доступних кредитів «5-7-9». Вона була створена для стимулювання малого та середнього бізнесу і передбачала, що держава компенсуватиме банкам частину відсотків за виданими позиками. Підприємство сплачувало лише 5%, 7% або 9% в залежності від умов. У зв’язку з війною в березні уряд змінив критерії: тепер будь-які підприємства, власниками яких є українці, можуть отримати кредит під 0%. Тобто за його обслуговування повністю сплатить держава.

Наразі основні клієнти, на залученні та обслуговуванні яких фокусується банківська система, це аграрії. Більшість фінустанов готова виділити на їх фінансування приблизно 1 млрд грн. Такі ліміти, зокрема, вже погодили ТАС та ОТП Банк.

Від того, чи зможуть фермери засіяти землі цієї весни, залежить продовольча безпека України. Тому уряд впровадив ще один механізм підтримки – державні гарантії банкам, які покривають до 80% від загальної суми кредиту. Це набагато спрощує можливість отримати кошти для фінансування весняних польових робіт, зазначає Родіон Морозов, заступник голови правління державного Укргазбанку.

«Ми сильно спростили процедуру розгляду заявок на отримання коштів. Пріоритетом у цьому плані є посівна, адже у цього процесу є конкретні терміни, в які вона має бути виконана», – зазначив Морозов, за словами якого Укргазбанк отримує дуже багато звернень саме від агробізнесу. До половини заявок надходить від нових клієнтів.

«Зараз існує дуже зручний інструмент – держгарантії. Для агровиробників вона покриває 80%, і ми не вимагаємо покриття залишку, жодної твердої власності. Ми свідомо йдемо на недопокритий кредит (щоб надати можливість бізнесу засіятися і продовжувати господарську діяльість – ред.)… Загалом наявність застави для нас зараз не є першочерговим фактом. Важливіше наявність живого бізнесу, який продовжує працювати», – додав Морозов.

Банк також звертає увагу на географію розташування земельних ділянок. Як і більшість інших, фінустанова розробила мапу територій, які в залежності від ризиків відносять до зеленої, жовтої або червоної зони. Згодом уніфіковану мапу для всіх фінустанов розробить Нацбанк. Чим ближче війна, тим прискіпливіше розглядаються заявки. Та навіть в таких зонах можна розраховувати на позитивне рішення. Морозов, наприклад, повідомив про нещодавнє виділення кредиту агрофірмі  в Сумській області. Важливою для банку є й спроможність бізнесу підвезти добрива, паливо та вивезти зібраний врожай.

Попри готовність давати гроші на пільгових умовах приватні банки все ж більш обережні в оцінці ризиків. Зараз, коли звичні методи перевірки клієнтів можуть бути недоступні, – наприклад, виїзд для оцінки застави є небезпечним, а документальний аналіз неможливий через непрацюючі реєстри, – фінустанови приділяють більше уваги прямій комунікації з клієнтами. Особливо звертають увагу на залученість власників бізнесу, їх бачення ситуації, готовність докладати зусиль для продовження роботи підприємства, наголошує Володимир Дубєй, голова правління ТАСкомбанку.

«Перш за все (для нас важливі – ред.) зони – зелена, жовта, червона. На другому місці – можливість обслуговувати борг. Ці фактори лежать в основі всього… У нас немає проблем з оцінкою (стану бізнесу – ред.). У компаній, які хочуть кредитуватися, як правило, є всі необхідні документи – є фінансові звіти, фінансова служба. Якщо цього немає, то, звичайно, гроші в нікуди ніхто давати не буде. Ми також звертаємо увагу на участь у процесі власників бізнесу. Якщо вони не залучені, ми намагаємося уникати таких запитів», – сказав він.

За словам Дубєя, для ТАСкомбанку також важливо, наскільки повний цикл має агровиробник, чи має він супутні виробництва, наприклад, млини чи лінії з виготовлення комбікорму, щоб забезпечити переробку врожаю, який, можливо, ніде буде зберігати чи вивезти на експорт.

Та агровиробництво все ж не єдина сфера, де бізнесу потрібні гроші. Українські банки говорять про попит серед логістичних компаній, забудовників, підприємств комунального сектору, наприклад, лікарень чи обслуговуючих підприємств у західному регіоні, який зіткнувся з різким збільшенням населення. 

«Економіка має працювати. Вона потребує оборотних коштів. Потрібно зберегти життєздатність бізнесу. Для цього є інструменти. Розширена програма «5-7-9» може стати рятувальною паличкою для малого та середнього бізнесу. Адже дозволяє будь-якому бізнесу, який може обґрунтувати необхідність у поповненні оборотних коштів, отримати цей кредит», – сказав Морозов.