Україна в цифрах: 7-11 серпня

Share

Другий тиждень серпня для української економіки запам’ятається даними про зростання цін у липні, уточненими даними про збитковість банківської системи та новиною про розгроми «біткоїн-ферм», завершенням війни за «Укрзалізницю» відставкою її керівника Войцеха Бальчуна та даними про зростання експорту молока та цукру з України.

Про зростання цін на споживчі товари у липні на 8,2% порівняно з січнем 2017 року  повідомила Державна служба статистики. За її даними, продукти харчування та безалкогольні напої з початку року подорожчали на 12,2%, алкоголь та тютюнові вироби – на 13,1%, житлово-комунальні послуги – на 8,1%, а транспортні послуги – на 7,3%. Натомість на 8,3% подешевшав одяг та взуття. З продуктів харчування найбільше подорожчали овочі (на 55,6%) та фрукти (на 50,5%), а також м’ясо та м’ясопродукти – на 20,4%. Процес подорожчання не зупиниться – 9 серпня український уряд ухвалив постанову про збільшення мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв, відповідно до якої горілка та лікеро-горілчані вироби подорожчають на 14-19,41%, коньяк – на 12,3-29,1%, вина – на 7,1-13,3%.

Другою новиною тижня стали уточнені підсумки роботи банківської системи України, які оприлюднив Національний банк минулого тижня. Згідно з ними, перші 6 місяців 2017 року банківський сектор закінчив із чистим збитком після оподаткування в сумі 1,85 мільярда гривень. Найбільші збитки зафіксували націоналізований «Приватбанк» (2,908 мільярда гривень) та російський «Промінвестбанк» (4,72 мільярда гривень), що призвело до негативного результату групи державних банків та банків з державним капіталом – за підсумками першого півріччя сукупний збиток держбанків склав майже 1,8 мільярда гривень, а банків з іноземним капіталом – 1,1 мільярда гривень. Водночас група банків з приватним капіталом, до якої входять банки з українськими власниками, перше півріччя 2017 року завершила з прибутком – їхній сукупний чистий прибуток перевищив 1 мільярд гривень.

Позабанківському, а, точніше «фінтех»-сектору в Україні розвиватись наразі не дають – минулого тижня  українські медіа оприлюднили судове рішення, яке свідчить про перший  «розгром» українськими правоохоронцями «фабрики» з генерації нині популярної в світі криптовалюти Bitcoin. Згідно з ним, слідчі Святошинського управління поліції та Служби безпеки України виявили у непрацюючому басейні держпідприємства «Оздоровчий центр Інституту електрозварювання ім. Патона» 200 комп’ютерів, що працювали над генерацією криптовалюти BitCoin. Слідчі звинуватили власників «біткоїн-ферми» у підробці банківських документів та порушенні низки положень законодавства про банки і банківську діяльність та про платіжні системи та переказ коштів. Проведена спецоперація викликала подив у громадськості, оскільки криптовалюта Bitcoin, хоч і не є законним платіжним засобом в Україні, законодавчо не є забороненою – а в демократичних країнах дозволено все, що не заборонено законом, і де-факто «біткоїн-майнерів» можна звинуватити хіба у незаконному використанні площі басейну без оформлення угоди про оренду. Суспільний резонанс змусив Національний банк України ініціювати міжвідомчий діалог про визначення статусу Bitcoin в Україні з Міністерством фінансів, Державною фіскальною службою, Державною службою фінансового моніторингу, а також Національною комісією з фінансових послуг. Питання криптовалют розглядатиметься на найближчому засіданні Ради з фінансової стабільності, яке заплановано провести до кінця серпня.  

Війна за найбільшого державного перевізника України – «Укрзалізницю», яка стала однією з найрезонансніших новин позаминулого тижня, минулого тижня отримала своє логічне завершення – керівник «Укрзалізниці» Войцех Бальчун 9 серпня написав заяву на звільнення. Український Кабінет Міністрів розглянув його заяву невідкладно та звільнив Войцеха Балчуна з посади за згодою сторін. «Це була найскладніша і найважливіша місія в моєму особистому житті», – заявив Бальчун, коментуючи свою відставку. «Ми стабілізували компанію, поліпшили всі економічні показники, підготували п’ятирічну стратегію, відновили репутацію компанії на міжнародній арені, повернулися на шлях інвестицій, запустили нові пасажирські сполучення. Все зроблене впродовж цього року в атмосфері щоденного негативного піару і навіть відкритого саботажу, дає підстави для гордості. На підбиття підсумків прийде час», – додав вже екс-керівник «Укрзалізниці». Нагадаємо, що за перше півріччя 2017 року «Укрзалізниця» отримала чистий прибуток у 122,5 мільйона гривень, тоді як за перше півріччя 2016 року її чистий збиток склав 3,77 млрд. гривень. Постійним критиком роботи Войцеха Бальчуна був міністр інфраструктури Володимир Омелян, який критикував усі рішення менеджменту «Укрзалізниці». 2 серпня було оприлюднено звернення генерального прокурора України Юрія Луценка до уряду з вимогою не продовжувати контракт з Войцехом Балчуном. У зверненні Луценко обгрунтував свою позицію тим, що Генпрокуратура розслідує близько 90 кримінальних проваджень за фактами розкрадання майна і коштів «Укрзалізниці», і така велика кількість справ зумовлена «неналежним виконанням правлінням ПАТ «Укрзалізниця» своїх посадових обов’язків».

А тим часом Україна продовжує нарощувати експорт молока та цукру. За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, за перше півріччя 2017 року експорт молочних продуктів з України виріс на 93,9% порівняно до аналогічного періоду 2016 року. Експорт вершкового масла з України зріс утричі, а експорт сиру збільшився на 21%. У грошовому вираженні обсяг експорту молокопродуктів з України у першому півріччі склав 117,2 мільйона доларів. Натомість справжній прорив відбувся у експорті цукру – за інформацією асоціації «Укрцукор», за поточний маркетинговий рік (вересень 2016 – липень 2017 р.) українські постачальники продали на зовнішні ринки 751 тис. тонн цукру, що майже в 6 разів більше, ніж за попередній маркетинговий рік (132,2 тисячі тонн). 

За матеріалами Wschodnik