Україна в цифрах: 10-13 травня

Share

Головною новиною другого чотириденного післясвяткового українського робочого тижня стало підтвердження міжнародного суверенного рейтингу України одним із найстарших рейтингових агентств світу – Standard&Poor’s, яке зберегло довгострокові та короткострокові рейтинги держави на рівні «В-/В» зі стабільним прогнозом, а також підтвердило довгостроковий рейтинг України за національною шкалою на рівні «uaBBB-». Рішення Standard&Poor’s підтверджує, що українська економіка – стабільна.

Водночас у своєму огляді ситуації експерти Standard&Poor’s застерігають, що Україну вже найближчим часом очікує масштабна виплата боргів – за підрахунками агентства, Україна у 2017-2020 роках має виплатити основну суму державного боргу та відсотків за ним аж на 20 мільярдів доларів, або близько 21% валового внутрішнього продукту. Зокрема, у 2017 році Україна має виплатити 2,6 млрд. доларів, у 2018 році – 3,9 млрд. доларів, а пік виплат у 7,5 млрд. доларів припадає на 2019 рік. На думку Standard&Poor’s, виплати у 2019 році залежатимуть від здатності уряду проводити реформи, визначені програмою Міжнародного валютного фонду, та можливості рефінансувати частину боргу з допомогою коштів, залучених на міжнародних ринках.

У прогнозах розвитку національної економіки України Standard&Poor’s виявила максимальну стриманість – агентство передбачає, що у 2017 році валовий внутрішній продукт країни зросте лише на 1,9%. Незважаючи на ризики, пов’язані з блокадою на сході України, експерти очікують зростання споживання завдяки підвищенню мінімальної зарплати, зниженню рівня інфляції та поступовим поліпшенням на ринку праці, що призведе до середньорічних показників росту ВВП на рівні 2,7% у 2017-2020 роках. Для порівняння, ключовий кредитор України – Міжнародний валютний фонд у своєму звіті про перспективи розвитку світової економіки зберіг раніше заявлений прогноз росту ВВП в Україні у 2017 році на рівні 2%, а у 2018 році очікує приріст ВВП на 3,2%. МВФ також зауважує, що українська економіка підтримує розвиток завдяки підвищенню довіри та зростанню реальних доходів населення. Зберіг прогноз зростання українського ВВП на 2% у поточному році та на 3% у 2018 році і Європейський банк реконструкції та розвитку, який зауважив, що блокада перевезень вантажів на Донбасі у найближчій перспективі впливатиме як на ріст ВВП, так і на платіжний баланс. До речі, із звітності ЄБРР випливає, що у минулому році банк скоротив інвестиції в Україну на 41,73% порівняно з 2015 роком – до 581 мільйона євро, але залишився «провідним інвестором та ініціатором реформ в Україні на фоні серйозних проблем, що зберігаються в цій державі» із сумарним об’ємом інвестицій у 12,358 млрд. євро.

Іншою важливою, але негативною новиною минулого тижня стала оприлюднена 12 травня Національним банком скоригована оцінка збитків платоспроможних банків за 2016 рік, яка зросла на 22,2%, або на 35,5 млрд. гривень – до 195,7 млрд. гривень. Збільшення збитків відбулося за рахунок корекції фінансових показників націоналізованого найбільшого українського банку – Приватбанку, річний збиток якого після аудиторської перевірки звітності зріс на 21,6% або на 29,163 млрд. гривень – до 164,472 млрд. гривень. Корективи збитків у бік збільшення відбулися також у російських державних банків та банків з російським корінням. В цьому контексті вражаюче виглядає оцінка українського Інтернет-видання FinBalance процесу постійної докапіталізації державних банків та дофінансування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який проводить виплати відшкодувань вкладникам збанкрутілих банків – на ці потреби з початку 2014 року з бюджету країни було витрачено близько 300 млрд. гривень, або більш як 7 тисяч гривень з кожного українця. І це не межа, бо аудитори, схоже, продовжують виявляти нові збитки та маніпуляції зі звітністю у націоналізованих та неплатоспроможних банках – але питання, хто за це відповість і чи відповість взагалі, залишається відкритим.

На завершення – кілька позитивних новин. Перша – статистична: за даними Державної служби статистики, за квітень інфляція в Україні сповільнилася удвічі: у квітні зростання індексу споживчих цін склало 0,9% порівняно з березневим індексом в 1,8%. Сповільнення інфляції відбулося завдяки істотному подешевшанню яєць (на 18,3%), а також зменшенню цін на гречку та молоко. Друга позитивна новина – те, що в Україні росте реальна зарплата: у березні поточного року вона збільшилася на 6,8% порівняно з лютим 2017 року, а ріст реальної зарплати українців за січень-березень поточного року порівняно з таким ж періодом 2016 року склав 19,3%. Третя ж позитивна новина стосується купівельної спроможності українців: за даними звіту компанії NewZoo, яка спеціалізується на ігровій індустрії, минулого року українці витратили на комп’ютерні ігри 189 мільйонів доларів, і за цим показником Україна опинилася на 43-му місці у світі.           

За матеріалами Wschodnik