Україна в цифрах: 22-26 серпня

Share

Озвучені раніше прогнози про те, що питання співпраці з Міжнародним валютним фондом для України відкладається на невизначений термін, знайшли своє офіційне підтвердження вже на початку минулого тижня. У розкладі засідань Ради директорів МВФ до 31 серпня, оприлюдненому на офіційному веб-сайті фонду, є обговорення співпраці з Йорданією, Екваторіальною Гвінеєю та Сербією, але відсутні будь-які згадки про оцінку реформ, які проводить український уряд у рамках співпраці з фондом.

Таким чином, незважаючи на оголошені раніше оптимістичні заяви українських урядовців про швидке отримання траншу МВФ вже наприкінці липня та до кінця серпня, все відбулося відповідно до згаданого у попередньому огляді листа керівника місії Міжнародного валютного фонду Рона ван Рудена до українського уряду, у якому він застеріг, що провалений запуск електронного декларування статків чиновників є невиконанням зобов’язань України перед МВФ, та закликав владу невідкладно виправити недоліки в системі та запустити її у повноцінному режимі. Судячи з дій української влади, що відбулися минулого тижня, певна «робота над помилками» вже ведеться – 22 серпня Національне агентство з питань запобігання корупції закрило доступ до системи електронного декларування, яка працювала у тестовому режимі, та оприлюднило офіційне та зареєстроване в Міністерстві юстиції рішення, згідно з яким електронне декларування запрацює у повному обсязі з 1 вересня, декларанти, які подали декларації за час тестової експлуатації, матимуть 7 днів на коригування відомостей, а нові декларанти будуть зобов’язані додатково отримати нові персональні ключі та сертифікати електронно-цифрового підпису. Враховуючи усі перипетії, що відбувалися довкола цієї системи, напевно, краще буде не прогнозувати чи коментувати це рішення, а дочекатися 1 вересня і подивитися, як усе запрацює.

Тим часом, на міжбанківському валютному ринку минулого тижня продовжувалося планомірне зниження курсу гривні до американського долара. Якщо у понеділок, 22 серпня, долар продавали за 25,33 гривні, то наприкінці тижня американську валюту можна було купити аж за 25,48 грн. за долар. На готівковому ринку долар США впевнено коштував 26,1 гривні. Національний банк України вважає, що коливання валютного курсу відбувається у рамках допустимих меж – як повідомив у п’ятницю, 26 серпня, заступник голови НБУ Яків Смолій, жодних інтервенцій та інших заходів впливу на курс Нацбанк наразі здійснювати не планує. Водночас він відзначив, що НБУ продовжує стежити за формуванням курсу гривні у режимі інфляційного таргетування і готовий згладити різкі коливання.

Щоправда, були минулого тижня і позитивні новини. Так, за даними Державної служби статистики, українські великі та середні підприємства за підсумками першого півріччя 2016 року стали прибутковими – у січні-червні їх фінансовий результат став позитивним і склав 62,9 млрд. гривень, тоді як за аналогічний період 2015 року вони мали збитки у 224,5 млрд. гривень. Прибуток підприємств за перше півріччя 2016 року зріс на 9,2% – до 187,2 млрд. гривень, а збитки зменшилися в 3,2 рази порівняно з аналогічним часом 2015 року – до 124,2 млрд. гривень. Сповільнилося падіння промислового виробництва – у липні поточного року воно зменшилось на 0,2% порівняно з липнем 2015 року.

Натомість зросла частка «тіньових» зарплат. За інформацією Державної фіскальної служби, 60,6% компаній, перевірених ДФС у першому півріччі поточного року, не дотримуються вимог податкового законодавства щодо повноти нарахувань заробітної плати своїм працівникам, і за результатами цих перевірок до бюджетів було донараховано майже 340 млн. податків і зборів. Також було виявлено понад 92 тисячі найманих працівників, чия праця використовувалась без укладення трудових угод, та понад 32 тисячі громадян, які займалися бізнесом без державної реєстрації.

Все це, а також, вочевидь, надмірна активність силових структур щодо перевірок та обшуків бізнесу, яка змусила керівника інвестиційного ІТ-холдингу KM Core Євгена Уткіна 26 серпня зустрітися з президентом Петром Порошенком для привернення уваги до проблеми масованих і не завжди обґрунтованих обшуків на підприємствах, змусили експертів Міністерства економічного розвитку і торгівлі скоригувати прогноз росту української економіки. Так, в оновленому консенсус-прогнозі міністерства за серпень зростання економіки в поточному році складе лише 1%, а прогнози розвитку на 2017 та 2018 роки покращено відповідно до 2,9% та 3,6%. Згідно з оновленим прогнозом, споживчі ціни в середньому за 2016 рік виростуть на 14%, а у 2017 та 2018 роках інфляція складе 10,9% та 6,9% відповідно. Ключовими внутрішніми ризиками для економіки в цьому році експерти назвали недостатню швидкість проведення реформ, низьку платоспроможність реального сектору та низьку кредитну активність банків, а серед зовнішніх ризиків – неотримання траншу МВФ, дефіцит зовнішнього фінансування та звуження можливостей доступу на міжнародні ринки капіталу.

За матеріалами Wschodnik.