Україна в цифрах: 8-12 серпня

Share

Головною новиною минулого тижня, що може мати істотний вплив на розвиток економіки України, став провал запуску системи електронного декларування для чиновників. Як ми і прогнозували минулого тижня, ця система, яка є не тільки одним з дієвих антикорупційних інструментів, а й однією з основних умов надання українцям безвізового режиму з країнами Євросоюзу та надання Україні чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду, не запрацює в узгоджені терміни, тобто 15 серпня, через відмову Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації (ДССЗІ) у сертифікації програмного комплексу збору та обробки електронних декларацій та видачі атестата на комплексний захист.

У своїй офіційній заяві з цього приводу ДССЗІ повідомила, що система не готова до роботи та містить невідповідності технічному завданню. «Було виявлено значну кількість невідповідностей реалізованих рішень із захисту інформації вимогам технічного завдання на побудову Реєстру, а також не підтверджені спроможності системи забезпечувати безпеку окремих задекларованих функцій, зокрема в частині ідентифікації та автентифікації декларанта … Програмне забезпечення, що досліджувалося в рамках державної експертизи, виконане частково, що не дозволяє говорити про забезпечення надійного захисту інформації в системі електронного декларування… Експертною радою відмовлено у видачі Атестату відповідності». На думку служби, це непросте рішення було ухвалено, усвідомлюючи можливий негативний суспільний резонанс, але воно є єдино правильним, а після доопрацювання функцій захисту інформації експертиза може бути проведена у будь-який час.

Рішення ДССЗІ було різко засуджене представниками Національної агенції з питань запобігання корупції. Так, її член Руслан Рябошапка назвав дії служби «цинічним саботажем впровадження одного з найефективніших антикорупційних інструментів», яке потребує негайної оцінки та реагування з боку президента України, уряду та правоохоронних органів. На його думку, саме для зриву електронного декларування служба виступила проти незалежної експертизи програмного комплексу. Інші експерти також вважають, що проблеми з системою надумані – на думку голови громадської організації «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна, з програмним комплексом, розробленим за кошти Світового банку та Програми розвитку ООН, насправді жодних проблем немає. Але перевірити це неможливо, оскільки висновок із зауваженнями ДССЗІ … засекречено та заборонено передавати компанії, яка розробила систему. Відповідно, і виправлення згідно з цими зауваженнями внести неможливо.

В цій ситуації можливі два варіанти розвитку подій: своєчасний запуск системи в «тестовому» режимі, у якому декларанти можуть вносити у неї все, що завгодно, і при цьому не нестимуть жодної відповідальності за недостовірні дані (система ж-бо не захищена), або відкладення старту е-декларування до отримання всіх висновків. Наразі Нацагентство із запобігання корупції схильне до другого варіанту – як повідомила його голова Наталя Корчак 13 серпня, без атестату подання декларацій активоване не буде. Тобто узгоджені з міжнародними партнерами терміни в черговий раз не будуть дотримані. Це значить, що сподівання міністра фінансів Олександра Данилюка на отримання чергового траншу кредиту за програмою розширеного фінансування наприкінці серпня залишаються марними – адже навряд чи це питання буде включено до порядку денного ради директорів МВФ, що визнає і сам міністр.

Тим часом, міжнародні рейтингові агентства погіршують прогноз розвитку економіки України. Так, рейтингове агентство Fitch погіршило свої прогнози щодо зростання економіки України за підсумками 2016 року, знизивши їх до 1% проти раніше виданого показника в 2%. На думку його аналітиків, в Україні можливе лише помірне відновлення економіки, а в середньостроковій перспективі прогноз росту економіки знижено до зростання ВВП на 2%. Незважаючи на зафіксовану другий місяць поспіль дефляцію (у липні вона, за даними Держслужби статистики, склала 0,1%), експерти Fitch прогнозують невелике ослаблення курсу гривні до долара США на рівні 26 грн. за долар до кінця року, а у 2017 році курс долара може зрости до 28 гривень. Прогнозовану тенденцію вже почав втілювати в життя ринок – котування на міжбанківському ринку змінилися з 24,8 гривень за долар минулого понеділка до 25,02 грн. за долар наприкінці тижня.

Негативні тенденції останнього року минулого тижня підтвердив ще один рейтинг, який є серйозним маркером для інвесторів – Україна знизила свої позиції у рейтингу країн за рівнем захисту прав власності. За результатами 2016 року показник Індексу прав власності України зберігся на рівні 3,9 пункти з 10 можливих, але у світовому рейтингу країна опустилася на 115 місце з 128. У минулому році Україна займала в ньому 109 місце з 129, при цьому в регіональному рейтингу Україна посіла передостаннє 19-е місце в Східній Європі і Центральній Азії, випередивши лише Молдову. Індекс розраховується на основі 10 показників, при цьому дослідники відзначили невелике зростання України за більшістю показників, включаючи "захист прав інтелектуальної власності" (+0,7 пункту) і "контроль над корупцією" (+0,2), проте серйозне просідання за показником «політична стабільність» (-2,4) призвело до того, що загальний показник залишився незмінним. Дослідження показує, що лідируючі країни в області захисту прав власності мають дохід на душу населення в 21 раз більше, ніж ті, у яких захист прав власності знаходиться на низькому рівні. Перші місця в світовому рейтингу традиційно посіли Фінляндія, Нова Зеландія і Люксембург.

Не виключено, що серед негативних факторів у рейтингу захисту прав власності опинилося і радикальне спрощення реєстрації прав на бізнес та нерухомість в Україні, яке призвело до численних рейдерських захоплень. Щоправда, Міністерство юстиції врахувало цей досвід і провело певну роботу над помилками – у вересні ним буде подано до парламенту «антирейдерський» проект змін у законодавство, яким буде запроваджено обов’язкове нотаріальне посвідчення заяв, рішень установчих зборів та інших документів для реєстрації бізнесу чи зміни його власників, територіальний принцип реєстрації бізнесу та нерухомості, який унеможливить реєстрацію змін засновників та власників нотаріусам чи реєстраторам з інших областей, а також ускладнення процесу створення нових розділів у державному реєстрі нерухомості. Окрім того, буде вирішено повернути оформлення паперових свідоцтв права власності на нерухомість на захищених бланках. А вже з вересня, не чекаючи змін до законодавства, буде запроваджено СМС-інформування власників нерухомості про те, що їхній об’єкт переглядали у реєстрах або ж вчиняли з ним якісь дії.

За матеріалами Wschodnik.